Перечень категорий граждан, которые имеют право на льготный проезд в городском электротранспорте планируют расширить

10.02.2018 17:03   -
Автор:
На найближчій сесії Харківської міської ради депутати розглядатимуть пропозицію Харківського міського голови Геннадія Кернеса про надання права ветеранам силових структур на пільговий проїзд у міському електротранспорті. До сесії, як і належить, питання було внесено на розгляд постійної комісії з питань соціального захисту та охорони здоров'я. 
 
Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради  
 
Мы просим дополнить список льготных категорий на право бесплатного проезда в электротранспорте такими категориями как: ветераны воинской службы и приравненных к ним силовых структур. И инвалидов третьей группы, которые ранее у нас отсутствовали в этом перечне.
 
Саме представники цих категорій зверталися до мерії з питанням – чому вони не отримали пільги на безоплатний проїзд з першого січня? Та як пояснила віце-мер з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, у цих соціальних груп є певні особливості при отриманні безоплатного проїзду. Зокрема, в законі України про соцзахист ветеранів ВСУ і прирівняних до них категорій зазначено, що для надання пільги цим категоріям необхідно зібрати інформацію про доходи на кожного члена родини. І якщо прибуток на кожного члена родини менше податкової пільги, тоді право на пільгу є, а якщо більше – то права немає. І щоб ветерани не витрачали а ні час, а ні свої сили, збираючі та надаючі ці довідки, у мерії вирішили знайти  альтернативний шлях. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Поэтому мы пошли по такому пути, что решили проанализировать ситуацию, связанную с двойным и тройным статусом у людей. Ну например чернобылец – он же инвалид 1 или 2 группы, он же участник боевых действий, то есть несколько статусов у человека и по сути дела он выбирает сам тот статус, с которым ему надежнее пользоваться этой льготой
 
Зверталися до мерії щодо отримання пільги на проїзд і люди з інвалідністю ІІІ групи, адже для цієї категорії право на безкоштовний проїзд, яке надавала Деражава, скасували.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Но дело в том, что в городе Харькове, из числа инвалидов третьей группы, достаточно большое количество слабовидящих, слабослышащих, людей с нарушением опорно-двигательного аппарата, которые ни в коляске, ни на костылях, но тем не менее им сложно передвигаться и им тоже необходимо было бы предоставить эту льготу. И когда мы просчитали все эти позиции, мы посмотрели, что инвалидов 3 группы тоже достаточно в этих категориях. Мы поняли, что мы сможем предоставить ветеранам ВСУ, МВД, СБУ, гражданской обороны и приравненным к ним гражданам льготу по бесплатному проезду и при этом даже не будем требовать никакие справки, свидетельствующие о их доходах. 
 
Харків вперше знаходиться в такій ситуації, коли надання пільги на проїзд у міському електротранспорті всім цим категоріям лягає на плечі міського бюджету. А тому на ці потреби закладена рекордна сума.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
У нас на бесплатный проезд в программу заложено 400 млн. грн. и на все остальные виды льгот – жилищнокомунальные услуги, и т.д. 517 млн. грн. В этом году мы заложили в программу соцзащиты населения в сфере обеспечения безопасной жизнедеятельности 917 млн. грн. это почти миллиард. 
 
У Харкові не залишают без уваги і студентів ВИШів, і школярів. Та цього року для харківських учнів можливості  пільгового проїзду розширили. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Мы оставили льготу, установленную в прошлом году – это 50 поездок в метрополитене и 30 поездок в горэлектротранспорте с 50% скидкой. Но в этом году мы добавили еще и школьников, которые тоже получили льготу – 50 поездок в метрополитене и пользование горэлектротранспортом. 
 
Студенти ВИШів та школярі отримуватимуть картки у своїх закладах. Всім іншим знадобиться її оформити самостійно. Та видаватиметься вона пільговикам безкоштовно. В мерії нагадують, що 2018-й рік є перехідним періодом, а тому, до моменту отримання єдиного проїзного квитка кожен, хто має пільгу на проїзд у міському електротранспорті – може користуватися існуючим посвідченням.