Пенсионная реформа готова ко второму чтению в Верховной Раде

11.09.2017 14:22   -
Автор:
Перерахунок пенсій на всіх чекає після ухвалення Пенсійної реформи. Планують застосовувати єдиний підхід. Для цього підрахували, що середня зарплата за останні три роки склала три тисячі сімсот шістдесят чотири гривні. І саме, враховуючи цей показник, робитимуть перерахунок. В першу чергу, виплати мають підвищити тим, хто вже давно вийшов на пенсію.   
 
Андрій Муха адвокат
 
Не будет повышения пенсионного возраста, оно будет заключаться в зависимости у человека пенсионного стажа, так сказать, страхового стажа: 60 лет – это 25 лет, 63 года от 15 до 25 лет и 65 лет – это те, у которых 15 лет трудового стажа. Если у человека нет трудового стажа, то ему будет назначаться государственная помощь на временный период, то есть, грубо говоря, вместо замены пенсии.
 
Також документ передбачає індексацію пенсій чорнобильцям відносно прожитковового мінімуму на даний момент, а не на той час, коли вони знаходились у зоні відчуження. Це позитивні новації законопроекту, каже Андрій Муха. Проте є і негативні, які відчують на собі суб'єкти підприємницької діяльності. А саме при введенні накопичувальної системи пенсійного страхування. Вона повинна запрацювати з першого січня дві тисячі дев'ятнадцятого.
 
Андрій Муха адвокат
 
Проблема этой новации заключается в том, что на данный момент люди платят 22%, но они отдельно также будут платить от 2 до 7% в эту накопительную систему на непосредственный счет страхуемого человека. То есть увеличение будет в среднем до 29%, то ляжет опять же на плечи субъектов уплаты данного вида сбора. В этом проекте закона прописано, что увеличение будет за счет физлиц-предпринимателей.  Сами предполагают, что взвалят эту ношу на плечи ФОП-цев. 
 
Також комітет вніс поправки до законопроекту. А саме щодо зарахування до страхового стажу періодів для деяких категорій громадян. Зокрема, мова йде про строкову службу військовослужбовців та час догляду за дітьми у матерів.