Пенсія призначатиметься автоматично, трудовий стаж можно докупити

23.06.2020 15:28   -
Автор:
Послуга автоматичного призначення пенсії надаватиметься засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду з використанням  електронного підпису. Це дозволятиме призначати пенсії автоматично при досягненні пенсійного віку з урахуванням всіх наявних у Пенсійному фонді даних, завчасно поданих майбутніми пенсіонерами, йдеться на сайті Міністерства соцполітики.
 
Міністерство соціальної політики України
 
Для цього необхідно заповнити атрибути анкети-заяви, додати скановані копії документів та підписати анкету-заяву електронним підписом і надіслати її до територіального органу Пенсійного фонду. З початку роботи сервісу автоматичного призначення пенсії анкети-заяви подали 356 майбутніх пенсіонерів.
 
Найближчим часом послуга буде доступна і користувачам вебпорталу Пенсійного фонду, які не мають кваліфікованого електронного підпису, інформують у відомстві. Також більшість громадян України, вік яких добігає пенсійного, стикаються з проблемою нестачі трудового стажу для отримання гарантованих виплат. Адже якщо громадянин певний час не працював або не отримував доходи, з яких сплачував єдиний страховий внесок, цей період не зараховується до загального страхового стажу. В цьому випадку людина має можливість докупити страховий стаж шляхом укладання відповідного договору, пояснюють у Мінсоцполітики.
 
Міністерство соціальної політики України
 
Щоб докупити трудовий стаж необхідно прийти до податкової у своєму місті. Надати заяву за формою та необхідні докумненти та укласти  договір. Послуга є платною, у вигляді сплати єдиного соціального внеску. Сума розраховується згідно типу договору – на попередні або на майбутні періоди. Мінімальна сума – 1039,06 грн. за місяць.
 
До речі, «купити» два-три місяці стажу не можна. А от придбати собі страховий рік цілком можливо. Договір укладається не менше, ніж на 12 місяців. Або сплатити всю суму за весь період одноразово.
 
Інший найпростіший спосіб заробити страховий стаж – влаштуватися на роботу. Ймовірно, що людина встигне в такий спосіб заробити собі пенсію. Якщо громадянин офіційно працював за кордоном у країнах, з якими Україна має договори в галузі соціального забезпечення, слід підтвердити стаж документами компетентних органів. 
 
Призначення пенсії і її розмір розраховуються індивідуально для кожної людини з урахуванням всіх нюансів її трудового стажу, зазначають у Пенсійному фонді. Тож за роз’ясненнями у кожному окремому випадку майбутнім пенсіонерам треба звертатися до відповідної установи у вашому населеному пункті.