Пенсіії військовим і виплати мобілізованим пенсіонерам ЗСУ – подробиці змін до закону

07.09.2022 15:45   -

Пенсійна монополія для військових скінчилась. Пенсіонерам ЗСУ дозволили обирати будь-який банк для отримання виплат. Законом Уряд змінив порядок виплат пенсійного забезпечення для деяких категорій осіб і тим самим скасував прив’язку до однієї банківської установи. Свої послуги щодо оформлення виплат запропонував і ПриватБанк.

ПРИВАТБАНК
Для оформлення пенсійної картки, що займає декілька хвилин, військовим пенсіонерам треба лише один раз звернутись до найближчого відділення ПриватБанку з паспортом та кодом платника податків. Після відкриття картки залишається лише підписати заяву на перерахування пенсії на картку банку, за якою банк візьме на себе всі формальності щодо оформлення відповідних документів у Пенсійному фонді.

Для багатьох людей це значно зручніше, говорять в уряді, адже можна самостійно визначити спосіб отримання пенсії. Раніше пенсіонерам-військовослужбовцям та іншим особам, які отримують пенсію нарівні з ними, відповідно до ЗУ Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, пенсія виплачувалася тільки через установи Ощадбанку.

Наразі серед тих, хто служить у лавах Збройних Сил та інших збройних формувань України, чимало військовослужбовців, котрі свого часу звільнилися у запас і навіть думки не мали, що колись знову одягнуть військову форму. Тож постає питання, як буде обчислюватись пенсія для цієї категорії. Урядовці пояснюють, під час часткової чи загальної мобілізації на особливий період до Збройних Сил України, мобілізованим військовим пенсіонерам виплата пенсії зберігається. А після звільнення нараховуватиметься з урахуванням додаткової вислуги років.