Педагогам помогут не выгорать на работе

22.10.2019 13:11   -
Автор:
Супервізія – в перекладі з англійської означає – нагляд. Але ні про який нагляд, запевняють у Міносвіти, мова не йдеться. Система супервізії у Новій українській школі, кажуть, це ніщо інше як наставництво, а саме професійна підтримка спеціаліста або навіть цілого закладу, спрямована на долання труднощів, аналіз недоліків та удосконалення організації роботи.
 
Це ще один інструмент, який дозволить педагогам розвивати свої професійні навички та особистісні якості. Важливо розуміти, що супервізія – це не перевірка чи контроль. Супервізор – це наставник і консультант, який допоможе, підтримає, навчить новому та поділиться досвідом. Супервізорами будуть також педагоги, і подібна взаємодопомога – це те, чого потребує така масштабна і важлива реформа, як Нова українська школа. 
 
Тож як зазначають у профільному міністерстві, супервізія допомагатиме коригувати освітній процес відповідно до завдань Нової української школи, а саме щодо організації освітнього середовища, впровадження сучасних методик і технологій навчання, використання новітніх комунікаційних і цифрових технологій. А здійснювати супервізію будуть спеціалісти, яких готуватимуть тренери, які вже пройшли спеціальне навчання.
 
Метою супервізорів буде професійний та особистісний розвиток педагогів. Спеціалісти, зокрема, допомагатимуть вчителям долати професійні труднощі, протидіяти стресу, запобігати професійному вигоранню та зміцнювати позитивну самооцінку. Окрім того, супервізори допомагатимуть налагоджувати педагогіку партнерства. 
 
Складатиметься супервізія з трёх наставницьких циклів і застосовуватиметься як індивідуальна так і групова форми роботи. Вже і визначені її напрямки, які зокрема стосуватимуться: результатів самооцінювання педагога та обраними ним пріоритетами розвитку; спостереження за діяльністю педагога; обговорення кращих практик, а також труднощів і пошук шляхів їх вирішення, а ще наставницькі бесіди.