Патриарх Украинской Греко-Католической Церкви посетил Первую столицу

18.05.2012 00:36   -
Автор:

Патріарх Святослав Шевчук  в якості новообраного голови Української Греко-католицької церкви Харківщину відвідує вперше. Він приїхав, щоб засвідчити свою повагу жителям Слобожанщини, яка в усі часи приймає переселенців з різних країн. А також подивитися, як живуть тут  представники греко-католицької громади. Їх у Харкові проживає більше півтисячі.

Святослав Шевчук,  Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Патріарх Української Греко-Католицької Церкви:

-Цей візит відбувається в рамках відвідин нашого Донецько-Харківського екзерхату. Ми святкуємо 10 років першого нашого єпископського осідку в місті Харкові.

Друга, не менш важлива причина візиту греко-католицького пастиря, – святкування сто двадцятої річниці від дня народження видатного громадського та релігійного діяча Йосипа Сліпого. Він на початку шістдесятих років був ув`язнений радянською владою та під час етапу до Мордовських таборів перебував кілька тижнів у Харківській пересильній в`язниці.  Блаженніший Святослав разом із віце-губернатором Ігорем Шурмою поклали квіти до пам`ятної дошки духовного діяча. Цей знак у Харкові встановили сім років тому під час Світового конгресу українців. Потім дошку двічі намагалися знищити комуністи. Наприкінці лютого минулого року її знову відновили. Наступна зустріч патріарха – у мерії. Заступник міського голови Ігор Терехов зазначив – Харків завжди вважався багатоконфесійним містом, де ніколи не траплялося серйозних міжрелігійних конфліктів.

Ігор Терехов , заступник Харківського міського голови з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста:

-В Харькове бок о бок проживают и православные, и католики, и мусульмане, и иудеи и представители многих других вероисповеданий. На сегодняшний день в нашем городе действует 210 религиозніх общин, 54 конфессий и направлений.

Після зустрічі з керівництвом Харківщини патріарх планує поспілкуватися із представниками греко-католицької парафії.

Олександра Суфіянова, Євген Карпенко, Харьковские Известия.