"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Партизанська слава

На Харківщині залишилося вживих близько сотні колишніх партизан, а на пам’ятниках викарбувано понад двадцять тисяч прізвищ загиблих.

Анатолій Степанець голова Вовчанської районної ради

-Они воевали не щадя себя, чтобы мы сегодня могли спокойно жить и добрым словом их вспоминать.

Для Вовчанського району це особливе свято. Під час Великої Вітчизняної партизанський загін не давав фашистам відчувати себе господарями української землі. У районі і досі живий один з командирів загону – Федір Лейченко, за знищення ворожих ешелонів він був нагороджений п’ятьма орденами та дев’ятьма медалями.

Федір Лейченко командир партизанського загону підривників

-Шесть эшелонов пущено под откос с живой силой, техникой и другим имуществом немцев. Вот так вот и проходила служба около двух лет. В глубоком тылу противника приходилось с оружием в руках воевать против них.

У роки Великої Вітчизняної вся Україна перетворилася на партизанський край. Після перемоги кожного року, на братських могилах, збираються ветерани, щоб розповісти нащадкам про їх прадідів, які не за наказом, а за покликом серця захищали свою країну.

Дмитро Шенцев народний депутат України

-Партизаны это одна из таких категорий людей, которые не призывались. Это стопроцентно люди, которые шли по зову сердца добровольцы. Не имея вооружения, ни обмундирования. Честь им и слава, помним о них, и хотим чтобы и мы, и наши дети, и внуки были достойны подвига их. Чтобы мы тоже были такими настоящими патриотами, как наши партизаны.

За внесок у Велику перемогу двом бійцям Вовчанського партизанського загону посмертно присвоєне звання Героїв Радянського Союзу.

Андрій Соловйов, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия.