Парламентарі пропонують ввести кримінальну відповідальність за підробку паспортів

05.08.2020 15:25   -
Автор:
Автори законопроекту зазначають, що діюче законодавство не має чіткого визначення документів, що посвідчують особу. У Кримінальному кодексі використовують застарілий термін "паспорт". Новий же законопроект пропонує дотримуватися єдиної термінології.  
 
Пояснювальна записка
 
Досить поширеним кримінальним правопорушенням є підроблення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, адже це дає можливість, зокрема, заволодіти чужим майном, фінансами, ухилитися від майнової відповідальності, від відповідальності за вчинення правопорушень, незаконно перетнути кордон тощо. Підроблення документів, зокрема тих, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи набуло такого широкого розмаху, що працюють навіть віртуальні магазини з продажу підроблених документів. 
 
Законодавець пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею, яка встановлює відповідальність не лише за підроблення документів, а й за викрадення, привласнення а також умисне незаконне заволодіння ними в будь-який інший спосіб. При цьому пропонується встановити відповідальність для службових осіб, які сприяють таким махінаціям з документами.
 
Пояснювальна записка
 
Національна поліція запропонувала розглянути питання щодо доцільності передбачення в диспозиції частини четвертої статті 358-1 Кримінального кодексу К України (у редакції законопроєкту) такої кваліфікуючої ознаки, як учинення цього злочину службовою особою з використанням службового становища з одночасним передбаченням у санкції цієї частини статті додаткового альтернативного покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.
 
Діюче законодавство передбачає відповідальність лише за викрадення паспорту та підробку документів у вигляді штрафу або обмеження волі. Якщо закон приймуть, то зловмисників чекатиме арешт від трьох років та позбавлення волі на строк від трьох років в залежності від тяжкості вчиненого порушення.