Парламент отсрочил вступление в силу Закона об уголовных нарушениях

27.12.2019 13:40   -
Автор:
В Україні запроваджено інститу кримінального проступку. До цієї категорії відноситимуться діяння, які раніше підпадали під поняття злочинів невеликої тяжкості. Планувалося, що новою класифікацією правохохоронці користуватимуться вже з 1 січня 2020 року. Але днями набув чинності закон, який відтерміновує введення в дію поняття кримінального проступку та порядок його рослідування до 1 липня 2020 року. У пояснювальній записці до документу зазначено, що чинний кримінальний кодекс досить розширений і це не дозволяє у повному обсязі виконувати завдання, які на нього покладаються.
 
Посяснювальна записка до  Закону про внесення змін до Розділу ІІ "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію)
 
Багатьма вченими – фахівцями у галузі кримінального права довгий час висловлюється точка зору, щодо недоцільності регулювання інституту кримінального проступку в межах чинного КК, а доцільно сконцентрувати їх в окремому нормативному акті – Кодексі кримінальних проступків. 
 
До того ж, в пояснювальній записці до Закону зазначається, що не всі органи кримінальної юстиції, у компетенцію яких входить здійснення досудового розслідування діянь, які належать до категорії кримінальних проступків, готові до здійснення цієї діяльності (не створені відповідні підрозділи, не підготовлені виконавці тощо), що може призвести до відповідних складнощів у правозастосуванні. Закон про запровадження нової класифікації кримінальних порушень прийнятий Верховною Радою у 2018 році.  Його завданням є прискорення розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості та зменшення навантаження на слідчі органи досудового розслідування.