Пам”яткам архітектури – історічний вигляд

10.04.2013 17:22   -
Автор:

Римарська дев"ятнадцять. Це був кооперативний житловий комплекс. Будував його відомий архітектор Олександр Ржепішевський. Саме він організував в Харкові зведення «компанійських» будинків, де мешканці були власниками, а не орендарями своїх квартир. Тут він оселився і відкрив свою майстерню. Та зараз ця пам"ятка архітектури не в кращому стані.

Анастасія Полякова кореспондент

-Здається, що в цьому будинку зупинився час. Дерев"яні сходи та перила, тріщини на стінах. Звели цю будівлю ще понад сторіччя тому. Але незважаючи на все це тут і досі мешкає чимало людей.

І якщо в під"їзді ситуація ще більш-менш нормальна, то в квартирах – наче тільки-но після бомбардування. Стеля та підлога покривилися. Подекуди – відвалюється штукатурка. Все через дерев"яні перекриття, які просідають. І такий процес саморуйнації не припиняється. Мешканці кривого будиночку зізнаються – до цього вже звикли.

Олексій мешканець будинку №19 по вулиці Римарській

-Перекрытие – это дуб, дуб в принципе достаточно крепкий, но все равно если он садится, то он садится, то есть просто горб проседает. Вот можете сами видеть – сантиметров на 5 сел, то есть это перекрытие у соседей снизу просело сильнее, а здесь только пол – сантиметров 5, ну вот как выходят из ситуации – просело – керамзитом засыпало, бетоном сверху забросали, все.

Але такі заходи не дають належного результату. Фахівці стверджують – перекриття необхідно міняти. І в місті вже готові взятися за цю роботу.

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства

-Мы планируем выполнять там работы по замене перекрытий в одном из подъездов этого дома, сейчас мы дорабатываем проектно-сметную документацию и будет ремонтироваться фасад этого дома, в том году мы демонтровали определенные декоративные элементы этого фасада, поэтому в этой части мы будем восстанавливать фасад этого дома как памятника архитектуры, у него есть соответствующий охранный номер и мы этот вопрос будем согласовывать с обласным управлением архитектуры и делать паспорт фасада по этому объекту.

Після всіх погоджувальних процедур та оформлення документації у цьому будинку розпочнеться реконструкція.

Анастасія Полякова