Паллиативная помощь – опыт европейских специалистов

22.05.2018 15:54   -
Автор:
Соціальні працівники, медики та студенти стали першими учасниками міжнародної конференції "Європейський досвід організації паліативної медицини та шляхи його реалізації в Україні". Свого часу у Харкові вже провели навчання соцробітників територіальних центрів з догляду за важкохворими, які знаходяться вдома. І їх знання 
успішно впроваджується на практиці. Аде ця робота, переконані фахівці, потребує постійного удосконалення. . 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я і соціального захисту населення 
 
Речь идёт о паллиативной помощи, о тех навыках, которые, понимаете, в каждом деле есть свои тонкости, которые необходимо знать для того, чтобы с наименьшей нагрузкой и болью оказывать соответствующую услугу и помощь человеку тяжелобольному. Работа интересная, глубокая, но наверное самая обязывающая нас, потому что она востребована. Количество людей, нуждающихся в паллиативной помощи, в социально-медицинских услугах к большому сожалению, не уменьшается. Население стареет, онкология наступает. Поэтому без этих знаний, нам будет очень сложно. 
 
І європейський досвід тут не є зайвим. Викладачі обласного медичного коледжу, на базі якого і проходить конференція за участі європейських фахівців, не тільки навчають студентів а й самі готові розширювати сферу своїх знань.  
 
Едуард Хомченко директор Харківського обласного медичного коледжу
 
Кроме занятий со студентами, мы пытаемся проводить такие конференции, это международная, чтобы можно было поделиться опытом и получить знания как преподавателям, так и курсантам для повышения квалификации. 
 
Майстер-клас проводить фахівець з Німеччини Станойка Групп. Вона об"їздила півсвіту і от тепер ділиться своїм досвідом у Харкові. Проводить практичний тренінг з елементами кінестетики. 
 
Станойка Групп старший експерт з догляду "SES" (Німеччина)
 
Кінестетика це ціла наука про контроль та координацію тіла, як керувати рухами, не завдаючи хворому болю. І задача фахівця не тільки вміти самому, а й навчити пацієнта це правильно робити, якщо він здатен, а також членів його родини. У нас таке навчання проходять всі бажаючі і медики, і волонтери. Однак, потім стикаючись з реаліями, не всі готові виконувати цю роботу. Бо по суті головною якістю людини має бути відсутність страху перед смертю, тоді він зможе надавати таку допомогу. 
 
Досвід європейських колег харківські фахівці, кажуть, візьмуть на озброєння. Адже для них це не тільки додаткові знання, а й додаткові можливості для того щоб ще якісніше надавати паліативну допомогу людям, які того потребують.