Озеленення Манжосового яру

07.11.2012 18:00   -
Автор:

У Манжосовому яру комунальники висаджують молоді дерева, декоративні й рідкісні. Наприклад, таких скандинавських горобин на території України зростає не більше п*яти тисячі. Хоча вони для міського господарства досить вигідні, бо морозо і спекостійкі. А ще  добре приймаються на новому місці, говорять озеленювачі.

Віктор Сірий начальник ділянки зеленого господарства Київського району КП»Харківзеленбуд»

-Вот с таким комом, когда ком достигает 80 и 1 метр раз мера – приживаеомсть 100%. При, соответственно, вовремя полить, ухаживать. Вы обратите внимание – здесь близко грунтовые воды. И практически в эти ямы – 4-5 штук из 10 ясеней в 5 ям воду лить можно не обязательно. Потому что пол-ямы воды.
 
Для висадки дерев у комунальників кожен погожий день на рахунку. Тому все слід робити швидко та якісно. І допомога місцевих мешканців -  доречна. У Манжосовому яру до висадки молодих горобин та ясенів залучилися дві подруги: Євгенія та Анастасія. Жінки кажуть, брудної роботи не цураються і обіцяють потім  наглядати за своїм деревцем.

Євгенія Миколаївна та Анастасія Іванівна харків'янки

-Конечно запомним. Прийду и деду скажу, он по воду ходит. Скажу, что тут дерево – то мы сажали. Мы ж сюда гулять ходим, по воду ходим. И вообще стало очень красиво. Потому что мы прожили здесь уже 10 лет. И там была сплошная грязь. Сейчас очень хорошо. Нам нравится.

Зміни у Манжосовому яру – і справді чималі. Аби люди могли набирати більш якіснішу та чисту воду, тут провели очистку джерела, облаштували міст через річку,  спуски до води. Є тут і дитмайданчик, і просторі алеї із лавами та ліхтарями.

Оксана місцева мешканка

-Площадку сделали, асфальт, территорию родника облагородили. Дети счастливы, довольны.

Антоніна місцева мешканка

-Сделали вот эти прогулочные аллейки, очень понравилось, с коляской удобно гулять.

Та це лише перша черга реконструкції яру, кажуть комунальники. Вже незабаром візьмуться за територію, що за водозабірною дамбою. Зроблять і пішохідний міст, що з*єднує два береги водоймища.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-Данный мостик сооружён без всякой проэктной документации, склон сползает, металл прогнил. И мы всё сделаем, чтобы в этом году харьковчане получили новый мостик улучшенной планировки, и самое главное, долговечный.

А поруч із містком облаштують алею. Нею місцеві мешканці зможуть прогулюватися уздовж яру, до вулиці Академіка Павлова.

Олена Завгородня Ярослав Кононенко Харьковские Известия