Отправлять результаты исследований на COVID-19 в Киев уже не нужно. Подтверждать будут на местах

09.04.2020 14:29   -
Автор:
Аби підтвердити або спростувати результат досліджень при підозрі на COVID-19 доводилось доправляти їх до столиці, а потім ще й чекати поки в Національніій вірусологічній референс-лабораторії до них дійде черга. Це займало дуже багато часу. Тепер цей алгоритм дій у Мінохорони здоров'я змінили.
 
Право остаточно визначати є в людини коронавірус чи ні, отримали і обласні лабораторні центри, зокрема Харківський. А це означає що результат можна варифікувати на місці, без затримки. Тобто, якщо лабораторія підтверджує позитивний результат, це і буде вважатися підтверджений випадок COVID-19. Якщо ж він негативний, то дається ще 3 дні на повторне дослідження аби це підтвердити. 
 
Ігор Кузін в.о. генирального директора ЦГЗ України 
 
Зараз лабораторні дослідження проводяться вже у 37 державних лабораторіях плюс також було надано ще двом приватним лабораторіям, які мають право проводити дослідження на COVID-19. приватні лабораторії також забезпечують щоденне звітування як по підтвердженим випадкам, так і по тим результатам, які вони отримують в продовж своєї робти, щоби забезпечити повноцінне розслідування. 
 
Чи є підозра на COVID-19 встановлює лікар на основі визначених сиптомів та критеріїв захворювання або якщо був контакт із вже хворою людиною. При цьому надсилається екстрене повідомлення або в обласний лабораторний центр, або в його філії. Якщо ж лікар відмовив у проведенні тестування, то імовірно, для цього, кажуть у МОЗ, були певні підстави. 
 
Ігор Кузін в.о. генирального директора ЦГЗ України 
 
Особа може не підпадати під визначення випадку або в неї може не бути тієї симптоматики, яка може казати про COVID-19. І якщо дійсно йде відмова лікаря ми рекомендуємо звертатися на телефо гарячої лінії , які опубліковані на сайті Центру громадського здоров"я  так і на сайті Мінстрества охорони здоров'я України.
 
Разом з тим, зазначають фахівці, що згідно діючих протоколів в Україні тестуванням на коронавірус безкоштовне і надається лише тим хто підпадає під відповідні епідемічні та клінічні крітерії. 
 
А от масштабного тестування усіх громадян чекати не варто. Бо, як зазначають у Мінохорони здоров"я, такого начебто немає в жодній країні світу. Тому і в Україні питання щодо проведення такої загально національної кампанії взагалі навіть не розглядають. Наразі фахівці вважають, це не тільки не доцільним, а й неможливим виконати технічно.