От 51 000 до 85 000 гривен. “Кнопкодавов” в Верховной Раде будут штрафовать

15.01.2020 14:21   -
Автор:
Голосуй особисто, або будеш відповідати перед законом. Вже відзавтра народні депутати відповідатимуть за так зване "кнопкодавство". У парламентській газеті "Голос України" оприлюднили закон про штрафи для нардепів. Раніше його підписав Президент України Володимир Зеленський. Про це йдеться на офіційному сайті гаранта.
 
Документ має на меті забезпечити належне виконання народними депутатами України їхніх повноважень у частині обов'язку персонального голосування. Законом вносяться зміни до Кримінального кодексу України, Закону України "Про статус народного депутата України" і до Регламенту Верховної Ради України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях ВРУ. 
 
Зокрема, закон запроваджує кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарем на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата тобто неособисте голосування. Таке діяння каратиметься штрафом від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо в цифрах, то недобросовісний нардеп може сплатити від 51 000 до 85 000 гривень. Так у разі виявлення на пленарному засіданні народним депутатом факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування замість іншого депутата розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється. Законом визначається процедура, за якою головуючий встановлює наявність відповідного нардепа в залі засідань Ради. А в разі його відсутності повідомляє Верховній Раді про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування та доручає лічильній комісії вилучити картку такого народного обранця та передати її голові. Далі має проводитися повторне голосування за пропозицією, яка ставилася на голосування останньою.
 
Після проведення повторного голосування головуючий надає доручення Апарату Верховної Ради невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування. Таке повідомлення разом із протоколом, стенограмою відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом після його підготовки надається Голові Верховної Ради для направлення до Державного бюро розслідувань. 
 
Закон також передбачає, що акредитовані в парламенті журналісти можуть звертатися до Апарату ВР при фіксації фактів порушення особистого голосування нардепами.