Останні штрихи

17.08.2012 11:38   -
Автор:

 

Понад рік тому площа Конституції нагадувала кадри з радянських фільмів про післявоєнний час. Такий тут був занепад. Доповнював цей образ кремезний монумент – пам’ятник Радянській Україні, що у народі називали п’ятеро з ломбарду. Але час не стоїть на місці. І тоді вже вирішили – робити це місце відпочинку відповідним сучасності. Оголосили конкурс на кращий проект нового монументу. І ось вона Україна очами харківських зодчих вже втілена у життя. Пам'ятник Незалежності готовий до відкриття. Та поки найцікавіше: сама бронзова скульптура, захована за спеціальної ширмою. Дізнатися, що там за нею – городянам досить цікаво.

Сергій Колеснік харків'янин

– Ну конечно интересно, интересно.

Та чекати залишилося не довго. Двадцять другого серпня буде урочисте відкриття монумента. Очікується навіть приїзд Президента України. Для цього заходу вже пошили величезний хітон, що накриватиме сімнадцятиметровий пам’ятник. Та щоб зробити сам процес відкриття вражаючим – потрібна досконала підготовка.

Сергій Чечельницький головний архітектор Харкова

– Поскольку наш памятник большой, это в Харькове третий по высоте памятник. То это очень сложный, даже инженерный процесс, сложная конструкция самого хитона. Поэтому конечно же должна быть тренировка, репетиция.

Поки інженери та архітектори придивляються до монумента Незалежності, не припиняються роботи із реконструкції площі Конституції. Вже біля пам’ятника положили нову плитку, поступово встановлюють незвичні ліхтарі у формі листя, розбивають клумби. Днями почнуть монтували лави. Аби до відкриття пам’ятника ця зона радувала городян своїми перетвореннями. Такої оперативності у реконструкції площі, кажуть городяни, навіть не очікували.

Віктор Вєтка харків'янин

– Конечно не ожидали. Наши строители как привыкли работать – казалось, что всё это невозможно. Но, оказывается, при желании всё возможно.

Олексій Бєльчиков харків'янин

– Когда всё откроется, в целом, в комплексе – мы посмотрим, как это будет смотреться. Хотел, чтобы людям приятно было прийти здесь. Погулять-отдохнуть.

А от реконструкція зони, що біля Історичного музею, триватиме і після відкриття пам’ятника. Оновлюватиметься зовні будівля, облаштовуватимуть територію і навколо. Повністю завершити тут роботи планують за рік.

Олена Завгородня Ігор Луханін. "Харьковские Известия"