Особливості виборів

29.10.2012 16:50   -
Автор:

Вибір зроблено. Українці вперше за останні десять років голосували за конкретного політика і конкретну партію. Тобто, за змішаною системою – коли двісті двадцять п"ять депутатів обираються за партійними списками, і стільки ж в одномандатних виборчих округах. Все прозоро і демократично. На відміну від попередньої, пропорційної системи голосування, коли списки були закритими, і люди знали тільки першу п"ятірку кандидатів.

Антон Кутев міжнародний спостерігач (Болгарія)

-В прошлый раз был в 2010 на местных выборах, и по-моему есть разница на этих и на предыдущих выборах в том,что я видел, во всяком случае сейчас демократический процесс, по-моему, пошёл дальше, возможности демократии уже лучше для всех граждан Украины.

У виборах взяли участь двадцять одна партія і дві з половиною тисячі кандидатів -мажоритарників. Наявність такої багатопартійності, різних точок зору та ідеології змусила законодавців прибрати з бюлетенів графу "проти всіх".

Валерій Рубан політолог

-Законодатель счел, что  любой гражданин может выбрать за кого он проголосует и кроме того, если он уже всех не любит, он голосует ногами и не приходит.

Вперше в історії незалежної України за процесом голосування слідкували відеокамери. По дві на кожній виборчий дільниці. Одна наглядала за діями виборчої комісії, інша – направлена була на урни з бюлетенями.

Валерій Рубан політолог

-Наличие на 34 тысячах избирательных участках этих видеокамер и миллионы украинцев в он-лайне смотрели как идет голосование резко ограничело любые фальсификации

Втім на систему відеонагляду є і нарікання. В комітеті виборців України кажуть, вона не давала повної картини того, що відбувалося на дільниці.  

Олександр Черненко голова Комітету виборців України

-Установка відеокамер на виборчих дільницях для нагляду за порушеннями не виправдала себе. В багатьох випадках ми просто бачили людей, які кидають бюлетені в урни, і не бачили свої чи чужі паспорти вони надають комісії і чи за себе вони розписуються у списках.

Та політологи, схиляються до думки, що кількість фальсифікацій була мінімальною. За голосуванням спостерігало майже чотири тисячі міжнародних спостерігачів. І в день голосування відбулося п'ять екзит-полів, прогнози яких практично сбігаються. Різниця у відсотках незначна.

Олена Мітясова, Євген Дроботов, Харьковские Известия