Орган приедет в Харьков в июне

11.04.2012 15:47   -
Автор:

Новий орган приїде у червні. Доставлять його у розібраному вигляді. Тож  представити,  яким саме буде музичний інструмент, після монтажу, можна поки тільки за фотографіями, що зберігаються у головного диригента  Харківської філармонії Юрія Янко.   

Юрій Янко, головний диригент Харківської філармонії:
-Вот сам орган , вот эти знаменитые репозитивы, которые впереди стоят органа, вот сам орган большой сорок тонн, пятнадцать метров высота. Можно сказать уникальный орган. На Украине будет самый большой.

Харків чекав на новий орган понад  сім років. Його вартість – близько мільйона євро. Гроші на музичний інструмент збирали всім миром. Серед меценатів керівники області і міста та народні депутати. Валерій Писаренко зауважує – перша столиця по праву є культурною столицею і очевидно, що поява інструмента такого рівня це додатковий поштовх для підтвердження цього статусу. Для нового органу готують і нову будівлю. Харківська філармонія реконструюється з урахуванням вимог німецьких спеціалістів-акустиків. Сьогодні будівельники вже вийшли на фінішну пряму.  

Михайло Добкін,  голова Харківської облдержадміністрації:

-Полное финансирование пройдет, мы с вами в этом году, может быть в начале осени, кто захочет, тут принуждения не будет, услышим звучание нового органа, в новом зале органном Харьковской филармонии

 Цього року Перша столиця таки матиме найбільший в Україні музичний інструмент. Хоча Харків міг би його отримати, ще кілька років тому. У тому ж дві тисячі десятому році, як колись обіцяв харків’янам колишній губернатор Арсен Аваков. Але свого слова  не дотримався. Благодійний фонд Авакова, що за часів його керівництва областю відповідав за фінансування виробництва органу, з невідомих причин відмовився це робити. В результаті виробники інструмента виставили Харківщині штраф і на деякий час припинили роботи. Тож знову прийшлося збирати кошти, але цього разу, щоб погасити борги утворені Аваковим. Чому так сталося з’ясувати важко. Бо колишній керманич області сьогодні під арештом в Італії, де був затриманий після оголошення його у міжнародний розшук за фінансові махінації.

Андрій Соловйов, Харьковские Известия.