ОПЗЖ – невдоволена результатами виборів. Оскаржує в суді

04.11.2020 17:31   -
Автор:
Харківський апеляційний адміністративний суд. Кандидат в мери онієї з політичних партій оскаржує результати місцевих виборів, що відбулись у Харкові 25 жовтня. 
 
Максим Шипенко адвокат Слобідської районної ТВК у м. Харкові 
 
Відбувається апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, яким задовільнили частково позовну заяву кандидата в депутати і зобов'язали Слобідську територіальну виборчу комісію повторно розглянути скарги. Суть в тому, що суд першої інстанції вбачав порушення порядку повідомлення заявника про звіт скарги чим вбачав порушення зі сторони ТВК прав скаржника. Зараз же голова виборчої комісії звернувся з апеляційною скаргою на вказане рішення в якій зазначає, що судом по суті винесене незаконне і необгрунтоване рішення. Оскільки не встановлено всі фактичні обставини справи. 
 
У ТВК наголошують, що до них скарга не надходила, а була заява про повторний перерахунок голосів. А це не передбачено виборчим кодексом. Суд обидві сторони вислухав, аби винести вердикт,  попросив надати додаткові документи. 
 
Максим Шипенко адвокат Слобідської районної ТВК у м. Харкові 
 
Кандидат взагалі має право звертатись до ТВК, однак такі заяви, по-перше, вони мають бути підтверджені відповідними актами за допомогою і світків і спостерігачів офіціних на виборах, які би підтверджували наявність порушень виборчого законодавства, які вцілому ставлять під сумнів правильність здійснення підрахунку голосів виборців. У звязку з тим, що заяви вони подаються, виключно з посиланням на наявність кримінальних правопорушень, які по суті і  ініціюються скаржниками, то ТВК відсутні певні можливості перевірити по-перше, наявність таких порушень , по-друге, удостовіритись в тому, що в тому, що вони – такі порушення є, оскільки доказів таких порушень не надається, дається виключно скарги. 
 
Незважаючи, що нині мова про перерахунок голосів взагалі не йдеться, без будь-яких доказів, суто на скаргах,  кандидат , який зазнав фіаско на виборах в мери, все одно не вдоволений. І віддав перевагу судовим тяганинам. Та, після розгляду апеляції, колегія суддів відхилила апеляційну скаргу ТВК щодо рішення першої інстанції, зобов'язавши тервиборчком Слобідського району повторно розглянути скаргу кандидата. Адвокати  розцінюють це як фактичне самоусунення суду від встановлення дійсних обставин справи.