Определено более полусотни мест официальной продажи арбузов по городу

03.08.2012 18:02   -
Автор:

Вже більше місяця у Харкові триває активна торгівля кавунами. Майже кожен вже встиг скуштувати цієї ягоди. Якість різна, трапляються і солодкі, і кислі. Але головне, у міськсес поки не були зафіксовані випадки отруєнь.

Марія:

-Та ничего вроде нормально, живы,не отравились, я и дыни уже покупала, тоже нормально.

Продають баштанні повсюдно. І на ринках, і вздовж дороги можна побачити намети. Поки у місті офіційно зареєстрували торгівлю п"ятдестя п"ять точок. Тут купувати солодку ягоду можна без остраху – вони перевірені сес. Вміст нітратів у три рази менший за норму, тобто товар відповідає усім гігієнічним вимогам. Але при покупці санлікарі радять всеодно звернути увагу на умови зберігання товару. Він не повинен лежати безпосередньо на землі, зачасту для цього використовують дерев*яні підставки та спеціальні клітки. Аби ягода не в*янула її обов"язково мають зберігати у наметах.

Ірина Зубкова, головний санітарний лікар міста Харкова:

-Желательно, чтоб они накрівались, потому что вот єти віхлопніе газі, там свинец, и всё такое прочее не попадали на кожуру.

Тетяна:

-Предпочитаю подальше от дороги, потому как рядом с трассой все токсині попадающие от автомобиля они всё вбирают в себя.

Валентина:

-На улицах берёте? – нет, на рынке, на рынке и в магазине, потому что машины ездят грязь, пыль ничего не накрывается, но в общем-то помоешь и съешь, какие проблемы, мы уже привыкли просто.

А ще кавунів у точці продажу не має бути занадто багато, у такому разі велика ймовірність того, що лежать вони вже давно.

продавець:

-Мы мало берем, чтоб быстро разобрали и они не портились, чтоб продать и свеженьких привезти.

Та і це не всі поради санлікарів, кажуть, купляючи кавуни, варто звернути увагу на шкірку плода. Вона має бути без тріщин, а хвостик – не повинен бути сухим, запевняють фахівці. Сохне він від довгого лежання. Вирізавши серединку кавуна та помістивши її в склянці з холодною водою можна виявити чи є там нітрати. Якщо вода потемніла та має коричнюватий колір – кавун вживати не слід.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко ,Харьковские Известия.