Операція “Мажор”

14.08.2012 12:09   -
Автор:

Артур Побережець заступник начальника УДАІ в Харківській області

– Високопосадовці, або так звані мажори вважають себе недоторканими чи ті, які вважають важливими себе за кермом повинні ходити пішки. Я вимагаю, это Микола Азаров сказал. Що за злісні порушення правил дорожнього руху нікому поблажок не було.

Прем’єр міністр наказав – працівники ДАІ до виконання. Після уточнень як виглядають мажори, співробітники обласного управління віїзджають в рейд. Зона патрулювання – центр міста. Так звані багатії за кермом не раз ставали на шляху інспекторів. Залякування та провакування, ось їх головні козирі, розповідає даівець Максим Полупан.

Максим Полупан старший інспектор взводу з забезпечення супроводження ДАІ

– Грубым способом воздействуют на сотрудников ГАИ для того, чтобы избежать наказания.

І ось перша ластівка рейду. Жінка нехтує правилами дорожнього руху – проїхала на заборонений знак. Від побаченої камери – рідну мову навіть призабула. Вирішила видати себе за іноземку.

– Свидетельство регистрации показывайте пожалуйста. Инглиш сорри. Ай донт андастуд. Я же вам сказал – регестрайшин йо авто. Эээ? Ват??? Драй лесенс – документ? Вот ду ю нид? Документс ё авто! Ми документс? Нет не ваши документы, документ оф ё авто. Май авто? Вай?

У жінки є все, але немає головного – документа на авто. Але та не здається. Тоді працівник ДАІ вимушений показувати все на пальцях.

– Зис ис сертификэйт ми авто. Ё регистрейшен сертификэйт. Пи-пи-пи. Ай хэв онли зис. Порш, ауто, ауто… документ. До ю вонт мани? Вот документ, вот документ. Ю вонт мани. Вот такой документ покажите пожалуйста.

Нарешті документ знайдений. Щаслива іноземка з харківськми номерами попереджена та обіцяє більше не порушувати правила. Екіпаж ДАЇ прямує далі – на вулицю Тринклера. Тут під пильне око інспекторів потрапляє авто без номерних знаків. Молодик за кермом відразу натякнув, тягатися з ним не треба.

Оперативный сотрудник я с работы еду, можете всё сверять, я только что их снял. У вас они должны быть закреплены на транспортном средстве. Я на пять минут их снял и ехал их ставить. Ну нельзя ездить без знаков. Я понимаю, я их в оперативных целях их снял. В каких? Ну по работе. А где вы раьботаете? В правоохранительном органе.

Не зважаючи уваги на попередження водія, працівники ДАІ складають протокол про порушення. А за кілька хвилин з’ясовують. Всі заяви – фарс.

Ігор Стельмах інспектор взводу з забезпечення супроводження ДАІ

– Есть места, где должны присутствовать госномерные знаки. А то что человек говорит, что ехал помыть машину и снял? Нет нельзя (смеётся) номера моются с машиной.

Оторвалась пластиковая штучка спереди и сзади и ехал уже ставить номера. Вы минуту назад рассказывали, что их сняли и ехали на мойку. Да, да, да, а там же на мойке продаются эти пластиковые крепления. Как раз же туда ехал их покупать и помыть машину. А сломалось с 2-х сторон? Да. Представляете, дело случая.

І таких випадків під час щоденних рейдів сотні, констатують в ДАІ. Зафіксовані під час цього патрулювання порушення – незначі, кажуть інспектори. Та загалом так звані мажори можуть дозволити собі і керування авто в стані алкогольного сп’яніння і значне перевищення швидкості. А це призводить до більш страшних наслідків. Саме для попередження ДТП і була замислена операція мажор.

Ігор Бескровний, Євген Шинкаренко. «Харьковские Известия»