Опалювальний сезон в Україні: що чекає Харків під час холодів (відео)

13.09.2022 16:48   -

У низці регіонів України вражені ключові енергетичні об’єкти, їхній стан не дозволить здійснювати теплопостачання у майбутньому опалювальному сезоні. Під ударом і критична інфраструктура Харкова. Як вирішуватимуть питання із подачею тепла у місті – у сюжеті Харьковских известий.

Майбутній опалювальний сезон у Харкові очікується найскладнішим за всю історію міста. Не дивлячись на щоденну роботу комунальних служб, що перекладають мережі та готують будинки до подачі тепла, мегаполіс продовжує потерпати від ворожих обстрілів. Снаряди руйнують не тільки житлові будинки, а і будівлі критичної інфраструктури, що забезпечує місто.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Как бы мы хорошо не готовились – один прилёт ракет в трансформаторные подстанции в котельные, отключается микрорайоны. Поэтому понятно, что мы стоим перед очень серьёзным вызовом, но тем не менее все коммунальные службы готовы и будем противостоять тому что творят российские агрессоры. Мы определили часть общежитий, в которые мы можем сегодня переселять людей для того, чтобы они могли провести там зиму, осень, когда будут холода и переселять туда людей. Это касается считанных микрорайонов, потому что в основном во все дома города всё-таки газ подается, и я надеюсь, что отопление будет. Но тем не менее мы готовим общежития, мы готовим резервные источники питания и поэтому будем выходить, и смотреть исходя из той ситуации, которая будет. Если есть одинокие люди, то конечно я рекомендую переехать в общежития где мы сможем создать комфортные условия для проживания людей.

Тяжка ситуація з опаленням очікує й інші регіони України. У Херсонській та Запоріжській областях вражені ключові енергетичні об’єкти, у зоні ризику Харківська, Миколаївська, Донецька, Луганська області, частково – Чернігівська та Полтавська області. За даними Міністерства інфраструктури, в Україні пошкоджено та зруйновано 316 котелень, 10 ТЕЦ та 1 ТЕС.

ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШОВ МІНІСТР РОЗВИТКУ ГРОМАД ТА ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ
На цей момент відновлено 156 котелень, які знаходяться на більш безпечних територіях. Для ремонту інших заготовлено всі необхідні матеріали. Більшість робіт — лагодити дахи та вікна.

За словами міністра, уряд ухвалив рішення виділити додаткові кошти місцевим громадам для відновлення критичної інфраструктури.

ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШОВ МІНІСТР РОЗВИТКУ ГРОМАД ТА ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ
Ми розуміємо, що наповнення місцевих бюджетів в умовах війни не дає можливості громадам вирішити ці завдання самостійно у необхідні терміни. Тому після дослідження стану об’єктів, визначення переліку робіт і формування бюджету уряд прийняв рішення про виділення 286 млн грн. Розроблений календарний графік відновлення цих об’єктів, виконання якого буде ретельно контролювати Мінрегіон і відповідно до етапів виконання робіт буде проводитися подальше фінансування.