Оновлення у призначенні субсидій: нові правила для полонених та постраждалих від війни

22.05.2023 12:15   -

Отримувачу субсидії протягом 30 днів необхідно повідомити Пенсійний фонд, якщо хтось із складу домогосподарства чи член його родини перебували за кордоном понад 60 днів сукупно в той період, доходи за який впливають на призначення субсидії. Також на виправлення помилки в заяві чи декларації дається більше часу в разі хвороби заявника, проте є обмеження — не більше ніж до закінчення опалювального/неопалювального сезону.

Такі основні нюанси змін щодо правил надання житлових субсидій. Низка нововведень стосується і деяких чинників, пов’язаних з війною

Серед змін в процесі призначення субсидії:

  • субсидії полоненим, які були не менш як місяць в полоні;
  • доходи осіб, які полонені чи безвісти зниклі не враховуються під час призначення субсидії у разі різного місця реєстрації та проживання;
  • в відомості про особу можна додавати окрім фактичного та зареєстрованого ще й задеклароване місце проживання;
  • тим домогосподарствам, які через війну залишилися без центрального опалення чи газу і люди гріються електрикою, застосовуватимуть соціальні норми як використання електроенергії для індивідуального опалення якщо ці домогосподарства розташовані на територіях де ведуться чи велися бої.

Щодо полонених, то нарешті врегулювали питання з надання субсидій тим домогосподарствам, члени яких перебувають у полоні. 

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Звичайно, людина, яка перебуває в полоні, доходів не має. Однак є випадки, коли військові частини нараховують полоненим грошове забезпечення. Тепер при призначенні субсидій доходів полоненого не враховують. Єдиний момент – треба підтвердити перебування особи в полоні. Порядок такого підтвердження визначений Кабінетом Міністрів. 

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

В ПФУ зазначають, що для реалізації більшості змін не треба звертатися до них. Однак тим домогосподарствам, що мають в своєму складі колишніх/сьогоднішніх бранців, що підтверджено документально варто звернутися для оформлення виплати з урахуванням нових умов.

Також внутрішньо переміщеним особам  варто знати, що підставою відмови у призначенні субсидій є заборгованість за комунальні послуги за попередні місяці. Однак для ВПО борги за житлово-комунальні послуги за житло, яке вони змушені були покинути через війну, не є підставою відмови у призначенні субсидій.

ОСТАННІ НОВИНИ