Оказание медуслуг ветеранам войны – обсудили на встрече с участниками боевых действий Дзержинского района

12.11.2012 17:56   -
Автор:

На зустрічі у Дзержинському районі ветеранів в основному хвилювало питання медобслуговування. Адже фронтовики – люди поважного віку мають проблеми зі здоров"ям. Держава й місто не стоїть осторонь. Для учасників бойових дій діє чимало держпрограм, розповіла віце-мер. Це забезпечення безкоштовними медикаментами, надання спеціалізованої допомоги у лікарнях, виділення окремих палат, тощо. Та є у Харкові і місцеві програми. Вже не перший рік ветерани можуть зробити собі операцію з видалення катаракти. За рахунок міського бюджету.

Лідія Гаран голова Дзержинської районної організації ради ветеранів

-Потому что стоимость операции катаракты – 7 тысяч. А у нас 2/3 ветеранов – пенсия примерно около 1 тысячи грн. Это очень накладно. Поэтому это очень хорошая помощь ветеранам.

Цього року прооперовано завдяки цій програмі майже шістсот чоловік. Та кількість бажаючих зростає щодня.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Люди очень активно на нас выходили.. Реестр у нас за 4 тысячи. Но тем не менее он всё время подвигается, операции идут каждый день. И эта помощь оказывается каждый день.

Виділяються у мерії кошти і на забезпечення слуховими апаратами ветеранів. Також віднедавна почала працювати міська програма зубопротезування для учасників бойових дій.

Наталія Удовиченко головний лікар стоматологічної поліклініки №7

-Существует такая проблема – когда полное отсутствие зубов. При полном отсутствии зубов съёмные протезы в области рта могут очень плохо фиксироваться. И с этой целью разработан механизм фиксации этого протеза на 2 имплантах.

Завдяки міській програмі, стоматологи імплантували протези першим пацієнтам, до кінця року зроблять нову посмішку ще понад півсотні ветеранам. Потреба у цьому є, зазначили на зустрічі фронтовики. Бо за статистикою, тридцять відсотків людей, які користуються зубними протезами, мають проблеми з їхньою фіксацією. Обговорили на заході і організацію дозвілля для людей похилого віку. Зустрічі із учасниками бойових дій проводитимуть надалі. Наступна відбудеться із ветеранами Ленінського та Жовтневого району.

Олена Завгородня Євген Шинкаренко Харьковские Известия