Оформити документи на будівництво стало простіше

22.01.2013 18:20   -
Автор:

Замість двох місяців- двадцять днів. Оформити документи на будівництво стало простіше. Цю галузь реформували. На зміну дозвільному принципу зведення об"єктів прийшов декларативний. Тепер в Україні дев"яносто вісім відсотків новобудов реєструються саме  за таким принципом.

Олександр Мальцев начальник інспекції Державної архітектурно-будівельної комісії у Харківській області

-То есть предоставляются декларации и мы проверяем не все, процентов тридцать наверное соответствия деклараций и контролируем эти обьекты в ходе строительтсва. Но тоже не все. Частные дома мы тоже практически не контролируем.

Тепер є і п"ять рівнів складності об"єктів. Під декларативний принцип підлягають новобудови першого-третього рівнів. Це так звані технічно не складні. Об"єкти четвертого-п"ятого рівня повинні мати ліцензції. Це складні конструкції, переважно багатоповерхівки. Тому останнім часом їх стає менше.

Олександр Мальцев начальник інспекції Державної архітектурно-будівельної комісії у Харківській області

-Вот если у нас частных домов сдано в две тысячи двеннадцатом году двести сорок пять тысяч квадратных метров, то многоэтажного жилья сдано всего двадцать шесть домов, сто двадцать семь тысяч квадратных метров.

Загалом же кількість зданих в експлуатацію об"єктів, завдяки спрощенням в оформленні дозволів на будівництво, зросла. У Харкові минулоріч їх було більше ста восьмидесяти. Сприяє розвитку будівельної галузі і повернення кредитування на дитло. В тому числі і державні та міські програми " молодіжне кредитування" та "доступне житло". Однак лишаються і довгобуди. З ними продовжують боротися.

Євгенія Кутнова кореспондент

-Двадцять сім довгобудів, починаючи з дві тисячі четвертого року стоїть в місті. Інспектори державного будівельного контролю б"ють на сполох. Адже уі ці об"єкти навіть не законсервовані.

За нормами вони можуть простояти не більше трьох років після зупинки будівництва. Бо є загроза руйнації. Рівень же готовності цих недобудов від тринадцяти до шістдесяти восьми відсотків,- каже Олександр Мальцев. Ситуація ускладнюється й тим, що у більшості вже розпродані квартири. Інспектори список довгобудів передали до міської ради. Готують запит і в обласну адміністрацію. Там мають прийняти міри до "проблемних" забудовників.

Євгенія Кутнова, Євген Шинкаренко.Харьковские Известия