Оцінка міжнародних спостерігачів

29.10.2012 16:27   -
Автор:

Демократичні та прозорі. Саме так оцінюють вибори на Харківщині міжнародні спостерігачі. Особливо сподобалося їм цьогорічне ноу-хау – веб-камери на дільницях. Кажуть, така організація – це новий крок до подальшої демократизації.

Сергій Потапкін незалежний спостерігач (Латвія)

-Технический уровень оснащения, те же самые веб-камеры, прозрачные урны, и могу сказать, что многие европейские страны этого не используют на сегодняшний день и с точки зрения технического оснащения, да, Украина во многом опережает многие европейские демократии.

І порівнювати є з чим. Так, болгарські комісари вже не перший раз на виборах в Україні. Запевняють, позитивні зміни є.

Петар Кинев міжнародний спостерігач (Болгарія)

-Сдвиг у вас есть, то что сдедали эти веб-камеры, и регулярную трансляцию в реальное время – это очень хорошо. Даже организация выборов как-то больше понравилась, чем у нас в Болгарии.

Та не лише технічне оснащення порадувало комісарів. Звернули вони увагу і на число партій, що брали участь. Велика кількість кандидатів передбачає демократичність.

Марк Алмонд незалежний спостерігач (Великобританія)

-Ми очікуємо найвищий прояв демократії на цих виборах, і що я хочу сказати, нам в Англії є чому вчитися у вас і я  звідсіль привезу кілька уроків організації демократичних виборів до себе на Батьківщину.

Не менше вражень від проведення виборів залишилося і в ізраїльських спостерігачів. Ще за день до голосування на Харківщині вони відвідали три різних виборчих дільниці.

Моше Борохов член організації "За справедливі вибори", депутат міськради Беєр-Шеви (Ізраїль)

-Я действительно восхищен, как проходили эти выборы, порядок в день до выборов, то, что мы не видели ни одного плаката, везде чисто, мне даже хочется поставить вопрос перед нашим муниципалитетом запретить в день до выборов плакаты. Ваш подход здесь прекрасен.

Порадувало комісарів і те, що всі члени комісії, з якими вони спілкувалися, пройшли підготовку та навчання, а також добре володіють Виборчим кодексом.

Бен Нерія Барух екс-посол, член міжнародної ради з миру та безпеки (Ізраїль)

-Они были готовы ответить на все наши вопросы и замечания, мы получали подробные объяснения и анализ о деятельности комиссий, а также о том районе, в котором располагалась данная комиссия.

Роман Гервиц член організації "За справедливі вибори", політтехнолог, лобіст

-Без сомнения организация была железная, все работало на сто процентов, и на участках, и в отдаленных городах, и деревнях, все работало прекрасно.

Анастасія Полякова, Олександра Суфіянова, Харьковские Известия.