Оценить имущество можно будет самостоятельно через электронную систему

13.11.2019 13:24   -
Автор:
Народні обранці ухвалили закон про ліквідацію електронних майданчиків-посередників при оцінці майна. Документ дозволить робити це самостійно без залучення оцінщиків. Кожен громадянин зможе внести до бази Фонду інформацію та автоматично порахувати середню вартість майна. 
 
Таким чином, законопроект значно здешевлює та спрощує процес оцінки майна для громадян та знищує монополію власників електронних майданчиків в цій сфері. Законопроектом запропоновано з 1 січня 2020 року повністю вилучити електронні майданчики-посередники та відкрити прямий доступ до баз Фонду держмайна. Зараз інформацію про вартість майна перед продажем можна внести до електронної бази Фонду виключно через авторизовані електронні майданчики.
 
Крім того, нотаріуси отримають право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об'єктів нерухомості. У пояснювальній записці зазначено – держбюджет отримає додаткові надходження. До цього гроші йшли приватним компаніям.
 
Шляхом спрямування плати за формування довідок в розмірі 2,5 % від прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленої на 1 січня календарного року, за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформацію з них – 10 % (близько 300 гривень замість здирництва за це 1800 гривень на користь приватних електронних майданчиків, як це відбувається зараз).