Общедомовые счётчики на газ будут устанавливать сугубо по согласию жильцов дома

22.12.2017 14:16   -
Автор:
У Харкові наступного року продовжиться робота з встановлення харків"янам пільговикам лічильників холодної та горячої води. Разом з тим, як зазначають у Департаменті бюджету та фінансів, в головному коштирисі міста, що був ухвалений на передодні, передбачено і фінансування робіт із встановлення лічильників обліку тепла, а також відшкодування відсотків за кредити на енергозберігаючі заходи. На все це у міському бюджеті передбачили понад 35 мільйонів гривень.
 
Тетяна Таукешева заступник міського голови – директор Департаменту бюджету і фінансів
 
Объём бюджетных средств, направляемых на установку квартирных приборов учёта холодной и горячей воды льготной категории граждан составляет 23,8 миллионов гривен.На техническое переоснащение системы отопления жилых домов и установку 300 счётчиков тепловой энергии запланировано 10 миллионов гривен. На возмещение процентов за пользование кредитными средствами, которые направляются жителями города на мероприятия по энергосбережению в собственных домах и квартирах запланировано 1,6 миллионов.  
 
А от щодо встановлення газових лічильників, то міськрада на останній сесії ухвалила звернення до голови Верховної Ради та Кабміну з проханням захистити населення від нав'язування газопостачальними організаціями загальнобудинкових приладів обліку, застосовуючи при цьому практику необгрунтованого припинення поставки блакитного палива споживачам. Адже такі ситуації були не поодинокі. Коли людей відключали від газу і тільки після особистого втручання Харківського міського голови ситуацію вдавалося врегулювати. І от Парламент таки ухвалив закон про порядок встановлення лічильників на газ. За документ проголосували 325 народних депутатів.
 
Валерій Писаренко народний депутат України
 
Та проблема, с которой харьковчане обращались к нам долгое время, сегодня была решена. Мы ждём вступления в силу законопроекта, чтобы Кабинет министров мог утвердить дальнейшую реализацию этого законопроекта. Но сегодня уже можно сказать, что харьковчане и все жители Украины, которые проживают в многоквартирных домах получат определённые, наконец, преференции и их права будут восстановлены. Это изменит ситуацию с нарушением прав людей, когда их принудительно обязывали платить тарифы по огромным платежам за весь дом в пропорции их квартиры. Я думаю, что сегодня Верховная Рада сделала небольшой подарок всем украинцам перед новым годом. 
 
Законт передбачає, що загальнобудинковий лічильник можна встановити лише за згоди жителів багатоквартирного будинку, якщо такої немає, то оператори газорозподільчої мерЕжі не мають права припиняти поставку блакитного палива. Якщо ж людина самостійно встановила індивідуальний лічильник, то їй повинні компенсувати витрати за рахунок тарифу. Остаточній термін встановлення квартирних приладів обліку газу – 2021 рік.