Обов’язковий медогляд школярів – що потрібно знати батькам (відео)

05.09.2022 14:09   -

Навчальний рік вже розпочався і медики нагадують батькам про необхідність профілактики. Так просять контролювати щорічний медичний огляд дитини. Що потрібно знати батькам харківських школярів – у сюжеті Харьковских известий.

Обов’язковий медичний огляд школярів – перша необхідність кожного навчального року. У Департаменті охорони здоров’я Харківської міської ради нагадують про важливість проходження учнями закладів середньої освіти міста медичних профілактичних оглядів. Кажуть, процедура обов’язкова, адже це допоможе у подальшому запобігти розповсюдження хвороб.

ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Медичні профілактичні огляди дають змогу оцінити стан здоров’я дітей, своєчасно виявити ранні ознаки захворювання та запобігти розвитку хвороби. Незалежно від форми навчання, профогляди є обов’язковими та щороку проводяться за місцем медичного обслуговування дитини. Своєю чергою діти, яким через війну довелося тимчасово покинути домівку, можуть зробити це за місцем фактичного проживання у закладі охорони здоров’я, який працює за Програмою медичних гарантій та здатний забезпечити надання необхідної медичної допомоги. 

У профільному департаменті пояснюють, що першокласникам медогляд потрібно було пройти перед зарахуванням до школи, а отримані після обстеження документи – довідку про результати медогляду та карту профілактичних щеплень – надати медичному працівнику закладу освіти. А от для дітей, які вже навчались у школі – це з другого по одинадцятий клас щорічний медогляд також є обов’язковим. Втім зазначають у міськраді, його можна зробити пізніше. Для того, щоб не створювати черг у перші дні вересня, візит до педіатра або сімейного лікаря можна перенести на будь-який інший час, наприклад, ближче до дня народження дитини.

Також у департаменті нагадують, що навчальний заклад може попросити додатково надати довідку про вакцинацію дитини, якщо такі дані відсутні. Наприклад, у випадку, коли учневі довелося змінити школу. До того ж, якщо щеплення робили нещодавно оновлену довідку також необхідно принести у школу. 

ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Значна міграція, скупченість та змінені побутові умови спонукають ще уважніше ставитися до вакцинації. З огляду на це,  звертаємося до батьків з проханням дотримуватися порядку проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їх оптимальних строків, затверджених Календарем профілактичних щеплень в Україні.