Обмін досвідом з містами-побратимами щодо COVID-19

23.07.2020 12:01   -
Автор:
З містами побратамами та партнерами Харків завжди на зв"язку. І сьогоднішня ситуацція щодо пандемії коронавірусу – стала темою дискусії фахівців Першої столиці із своїми колегами з-за кордону. Формат зустрічі відповідає реаліям часу – онлайн. Ось знаходячись по обидва боки екрану спеціалісти обмінювалися нагальною інформацією та ділились набутим досвідом. Бо, як зазначила зокрема віце-мер Харкова Світлана Горбунова-Рубан, більше за все, що насторожило медиків – це безсимптомна форма захворювання, коли людина є носієм вірусу, але навіть про це не здогадується. Тож у Харкові були впроваджені карантинні заходи.  Втім захворювань не вдалося уникнути, але вдалося максимально стримувати ситуацію, в тому числі за пітримки бізнесу, громадських організацій та волонтерів.     
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
В місті працюють 18 мобільних бригад. За час карантину зроблено 5,5 тисяч виїздів. Сьогодні ми маємо 488 людей на самоізоляції, 195 лікуються амбулаторно. І 300 госпіталізовано в стаціонари. Ми обстежили більше ніж 30 тисяч людей на ПЛР і майже 34 тисячі обстежень у нас ІФА. Ми розуміємо, що нам доведеться обстежити все населення. Для цього потрібен час, але ми плануємо це зробити. 
 
Статистика Харкова щодо COVID-19 дещо відрізняється від інших міст. Попри ствердження, що коронавірус – це здебільшого хвороба тих, кому 60+, у Харкові не підтвердилось. Іх захворілих тільки близько 30-ти %. Найуразливішими стали люди віком від 40-а до 60-ти років, таких майже половина. Наразі на порядку денному стояла ще низка питань, зокрема, як у сьогодняшній непростій ситуації допомогти економічному розвитку міст. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Сьогодні ми розуміємо, що нам потрібно зробити все, щоби налагодити нові робочі місця. Ми дуже і дуже сподіваємося на активніссть малого, серенього і великого бізнесу. Ми готові до різних видів підтримки бінесу. Роботи багато, будемо працювати.
 
Обговорили партнери і ідеї впровадження нових проектів зв"язку між містами, яких пов"язує вже багато років побратимство.