Об эпидемии дифтерии говорить рано, однако в Минздраве просят всех вакцинироваться

04.11.2019 13:26   -
Автор:
31-ше повідомлення про підозру на дифтерію. 21 випадок – підтверджений. З них – 19 хворих були діагностовані у жовтні. Але за такими данними, стверджують у Мінохорони здоров"я, про епідемію поки говорити зарано. Втім побоюються, інфекція може ширитися, адже згідно статистичних данних тільки приблизно кожен другий українець має щеплення проти дифтерії, а це вкрай низький показник. Бо для того, щоб не допустити спалаху інфекції вакцинацією має бути охоплено не менше 90% населення. 
 
Зараз в Україні наявно 6 млн 800 тис. доз вакцини проти дифтерії, проте, охоплення щепленням не перевищує 60% серед дорослих та дітей віком до року. У попередні роки показники були ще нижчими: у 2015 вакцинувалось лише 21% населення, а у 2016 – 26%.  Саме тому існує загроза поширення інфекції. Ми підтверджуємо збільшення виділення збудника, який має можливість виробляти токсин. Це прогностична ознака погіршення епідемічної ситуації.  
 
Порівняно з грипом, ймовірність заразитися дифтерією після контакту з хворим менша, кажуть фахівці, тому що необхідний більш тісний контакт і достатня кількість мікробів, які б потрапили на слизову оболонку. Але дифтерія, застерігають, більш небезпечна, бо має вищий рівень смертності у разі ускладнень.
 
Захворювання на дифтерію може викликати тяжкі ускладнення: блокування дихання, міокардит, ураження нервової системи та смерть. Попередити розвиток тяжких ускладнень можна лише вакцинацією. Діти та дорослі мають отримати всі дози щеплення: 6 обов’язкових доз до 16-ти років включно, та ревакцинація кожні 10 років для дорослих. 
 
Щоби дізнатися чи є в організмі достатній рівень захисних антитіл, можна зробити спецдослідження в лабораторії, зазначають медики. І у разі, якщо він виявиться мінімальним або нижчим, необхідно зробити щеплення проти дифтерії. А у МОЗ тим часом обіцяють вживати всіх заходів екстреного реагування на випадки захворювання та запевняють, в Україні є достатня кількість антидифтерійної сироватки – 200 флаконів, ще додатково майже 150 передадуть міжнародні організації як гуманітарну допомогу, ще 100, за необхідності, нададуть посольства. Ліки розподілені по регіонах, зокрема у Хаківській області в наявності 8 флаконів дифтерійного антитоксину.