О лекарствах для гипертоников

27.08.2012 14:28   -
Автор:

 

Ігор Шурма ,заступник голови Харківської облдержадміністрації:

– Через Харківську область транзитом проїхали представники міністерства та профільного комітету і без нас заїхали в різні аптеки, вони сказали – є організаційні моменти, але вони не стосуються цінової політики.

Також Ігор Шурма повідомив, що офіційно в Україні зареєстровано і продається всього двісті п`ятдесят видів ліків для гіпертоніків. І всі вони подешевшали на певний процент. Це означає, каже заступник губернатора, що перший етап пілотного проекту для хворих на гіпертонію добігає кінця. Восени ж розпочнеться другий. За яким Уряд збирається відшкодовувати власникам аптек втрачені на програмі подешевшання ліків для гіпертоніків кошти. Зараз в Кабміні зайняті розробкою цього механізму. Для цього навіть планують створити державний реєстр таких хворих. А ліки для них збираються продавати тільки за рецептами.

Ігор Шурма ,заступник голови Харківської облдержадміністрації:

– Механізм відшкодування – це кількість зібраних рецептів, які будуть здаватися – це чисто економічні показники. Який рівень цієї компенсації -буде визначений державою, пропрацьовується зараз відповідно до економічної спроможності держави.

Та рецепти потрібні не лише для звітності власників аптек, впевнені у міністерстві охорони здоров`я, а й самим хворим. Тепер вони змушені будуть щомісяця з`являтися до лікаря, аби той виписав їм рецепт з необхідними препаратами. А значить і тиск пацієнта буде завжди під контролем. Та в цьому нововведенні і інша сторона. Регулярні візити гіпертоніків до медиків можуть призвести до великих черг у лікарнях. І як діяти в такій ситуації, у профільному міністерстві поки що не знають. У цілому ж на Харківщині хворих на гіпертонію понад сімсот тисяч людей. Більшаполовина з них перебуває на диспансерному обліку.