О грудном кормлении

07.08.2012 14:00   -
Автор:

Ще кілька десятків років тому грудне годування немовлят було нормою. Все змінилося після того, як у продажу почали з`являтися штучні молочні суміші. За свідченням українських лікарів, тепер грудним молоком своїх малюків годують всього вісімнадцять відсотків матерів. Серед них і молода матуся Тетяна Самсонова. Жінка ще до народження немовля вирішила – ніяких штучних сумішів.

Тетяна Самсонова, молода матуся:

– Никакие смеси не дадут то, что нужно моему малышу, там есть и водичка и все витамины. И я так с ним общаюсь и он получает какие-то мои позитивные эмоции и грудное вскармливание для меня очень важно.

Грудне молоко – найкорисніший продукт у перші місця життя новонародженого, кажуть фахівці. Адже в ньому містяться усі гормони, ферменти та речовини, що необхідні для вироблення імунітету. Саме грудне молоко сприяє розвитку нервової системи організму. Діти, зрощені природнім способом, менше страждають на шлунково-кишкові хвороби, а також захищені від різних інфекцій. Та переваги не тільки в цьому.

Світлана Горбунова-Рубан ,заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення:

– И отсюда уже будущее развитие ребенка, вы слышали неоднократно, что дети, которых вырастили на грудном вскрамливании, имеют айкью в десять раз выше, чем у других детей. которые получают обычные смеси.

Грудне годування корисне не лише для малечі, а й для їхніх матусь, оскільки знижує ризик розвитку раку молочних залоз майже втричі, свідчать лікарі. А от щоб грудне молоко було якісним та якомога довше не зникало, матерям медики радять побільше висипатися та уникати стресів. Все це люди у білих халатах розповідали за круглими столами, присвяченими Міжнародному тижню грудного вигодовування. У медзакладах Харкова вони проходили з першого по шосте серпня. Мета їх провенення – нагадати матерям, що кращого за природнє вигодовування немовлят нічого не існує.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, «Харьковские Известия».