Новый сезон, а здание старое. В филармонии продолжается реконструкция

29.08.2014 18:54   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

П"ятого вересня Харківська обласна філармонія відкриває новий, 86-ий сезон. Але знов не у рідних стінах. Реконструкція будівлі на Римарській триває.

Велика зала. Раніше у ній після літньої перерви давали перший концерт артисти філармонії. Зараз тут – голі стіни та стукіт інструментів.

Над залою перекрили наново покрівлю, зробили вентиляцію, відновили глядацькі ложі.

Анастасія Полякова кореспондент

Це сцена великої зали Харківської філармонії. Її будівельники підняли на десять метрів. Також тут вже змонтували систему, яка підіймає завісу та декорації.

Але коли на цю сцену зможуть вийти артисти – невідомо. Попереду ще чимало оздоблювальних робіт. Будівельники мають відновити все, як було у дев"ятнадцятому сторіччі.

Вот это все, что осталось от зала, в котором мы работали больше 10 лет, ну, такие же завитки будут после реконструкции.

Нові декоративні елементи вже чекають на монтаж. Їх зробили точнісінько такими ж як були раніше. Вони прикрашатимуть стелю, балкони. Поки у великій залі тривають роботи, в новозведенній органній – мріють як будуть проходити концерти.

Вот отсюда будут артисты выходить, с той стороны тоже, вот дверь большая – отсюда будут выкатывать инструменты, рояли, литавры, арфа под органом, наверху будет органист, наверху может стать хор, здесь конечно садится орекстр любого состава.

І звучатимуть однаково добре, каже Юрій Янко. Акустикою тут не можуть нахвалитися. Бо зроблено на вищому рівні. Як у кращих європейських концертних залах. Німецькі фахівці продумали спеціальні пристрої для регулювання звучання. Це щити на стелі. Вони рухатимуться в залежності від того, хто гратиме у залі. І для виступів тут все майже готово.

Анастасія Полякова кореспондент

В органній залі не вистачає лише крісел та головного інструменту. Німці монтуватимуть його продовж трьох місяців, стільки ж піде на налагодження. Але все одно все залежатиме від фінансування.

Саме фінансування і гальмує процес. Для завершення та відкриття органної зали – не вистачає сорока мільйонів гривень. До філармонії вже не раз приїзжали міністри з Києва. Але поки що справа не зрушилася з мертвої точки.

Михайло Рабинович директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА

Сегодня ведутся работы по входу в зиму, государственное финансирование пока отсутствует, хотя даже в сегодняшней ситуации филармония попала в блок приоритетных направлений.

Напрямок пріоритетний, але терміни, коли все ж таки надійдуть кошти, назвати ніхто не може. У філармонії нарікають – час спливає, а це додаткові збитки.

Юрій Янко директор Харківської обласної філармонії

Для того чтобы если сейчас стройка прекратится и ее нужно будет заморозить – для заморозки надо еще 20 миллионов, и у нас лежит орган, уже третья зима будет, это еще 20 миллионов, итого 40 миллионов, для того, чтобы открыть органный зал сегодня – нужно 40 миллионов, либо мы теряем этот зал и его консервируем, и теряем орган – и это нам стоит сорок миллионов все равно или мы за эти 40 миллионов достариваем хотя бы половину здания и имеем зал с уникальной акустикой, уникальным инструментом.