Новий порядок взяття на військовий облік в Україні: що зміниться

04.01.2023 17:10   -

В Україні оновили правила взяття на військовий облік. Кабмін ухвалив та оприлюднив відповідну постанову. Відтепер в країні мають створити систему військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Взагалі ухвалені зміни передбачають серйозніший контроль за взяттям на облік, цифровізацію процесів та обмін даними між різними органами влади, роботодавцями та реєстрами. Тож тепер ставати на облік повинні наступні категорії.

• призовники від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

• військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;

• жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бронювання працівників: хто і як може отримати відстрочку від мобілізації (відео)

До того ж військовозобов’язані, яким виповнилося 60 років, мають з’явитися у відповідний центр комплектування у семиденний термін та знятися з військового обліку. Всі ж інші зможуть подавати відомості про себе через «Дію». Якщо людина переїхала інформацію можна також передати через застосунок або ж треба особисто прийти до військомату. Це варто зробити протягом 7 днів.

У разі звернення призовника, військовозобов’язаного або резервіста до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за новим задекларованим місцем проживання в його військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки про взяття на військовий облік за новим місцем проживання.

На роботу та на навчання від тепер також братимуть лише за умови підтвердження взяття на облік.

З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:
перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки

Також роботодавці повинні сповіщати своїх працівників про призов та доводити їм наказ про це під підпис. У разі ж звільнення чи завершення навчання керівник закладу чи установи у п’ятиденний строк вносить нову інформацію про військовозобов’язаного. Все це робиться для того, аби в реєстрі були лише свіжі відомості. Тому, якщо людина після звільнення з роботи звернеться до центру зайнятості, установа подасть інформацію про безробітних-військовозобов’язаних. Проте це правило певний час не торкатиметься жінок медиків та фармацевтів, але за певних умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: