Новый год – новые монеты. НБУ раскрыл план действий

26.11.2019 13:29   -
Автор:
Національний Банк України анонсував завершення переходу на оновлений банкнотно-монетний ряд гривні. В НБУ повідомляють, що нові банкноти будуть більш надійні та захищені від підробок, а також забезпечать зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. В обіг буде введено монети номіналом 5 та 10 гривень Вони поступово замінять паперові банкноти. 
 
Заміна банкнот номіналами 5 та 10 гривень на монети пояснюється тим, що це дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень. Адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот дрібних номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Натомість банкноти номіналами 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один – два роки, відтак банкноти потрібно щороку друкувати, обробляти і зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів.
 
Поступово буде запроваджено і випуск оновлених банкнот номіналом 50 та 200 грн з удосконаленою системою захисту. Наприклад, покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору, змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку купюри. Банкноти будуть містити основні зображення банкнот 50 та 200 гривень попередніх зразків, мають аналогічні розміри та подібну кольорову гаму.
 
20 грудня 2019 року – буде введено в обіг монети номіналом 5 гривень та оновлені банкноти номіналом 50 гривень; 25 лютого 2020 року – в обігу з’являться оновлені банкноти номіналом 200 гривень; у середині 2020 року – в обіг буде введено монети номіналом 10 гривень.
 
Як повідомляє НБУ, громадянам не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5, 10, 50 та 200 гривень попереднього зразка на оновлені банкноти та обігові монети. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів.