Нововведення на ринку газу. Чого чекати українцям?

11.08.2020 14:12   -
Автор:
Перша суттєва зміна, пов’язана з відміною поставок газу для населення за спецобов’язаннями. Ціна залежатиме від європейського ринку газу. Це означає, говорять експерти, що зі стартом роздрібного ринку природного газу  фіксованої ціни  не буде. 
 
ГК Нафтогаз України
 
Більше немає єдиних цін на газ для оптових чи побутових клієнтів. Кожен постачальник газу самостійно регулює ціну на газ для клієнтів, з огляду на вартість ресурсу та конкуренцію з іншими постачальниками.
 
Другою  зміною стало те, що тепер споживачі можуть обирати постачальника газу, зазначають урядовці.
 
Кабінет міністрів України
 
Подібна система діє в більшості європейських країн і передбачає конкуренцію компаній, зазначають в Уряді. У кожному регіоні існуватимуть декілька постачальників природного газу, і людина зможе обирати кращі тарифи, умови оплати, програми лояльності. Така система повинна скластися і в Україні.
 
За новими правилами, процедура визначення постачальника значно спростилася – споживачеві потрібно лише подати відповідну заяву. Але експерти пояснюють, що поява конкуренції не означає, що в Україні відразу з’являться нові газопостачальні компанії. Український ринок газу має свою специфіку, зазначають фахівці, і альтернативні компанії можливо почнуть виходити на ринок через декілька років. Поки що Компанія «Нафтогаз» є провідним постачальником, і вона вже оприлюднила два нові тарифи для населення – місячний і річний.
 
ГК Нафтогаз України
 
В рамках тарифу «Місячний» серпнева ціна на природний газ для побутових клієнтів складає 3, 24 грн за куб. м. Зросла ціна на 27 копійок через те, що ринок входить у сезон високих цін, який зазвичай настає перед опалювальним періодом. Зараз всі  споживачі автоматично переведені на цей тариф. Тариф «Річний» передбачає оплату за 12 місяців по 4,73 грн за кубометр. Підключення до цього тарифу буде доступне в особистому кабінеті  на сайті компанії після 15 серпня.
 
За підрахунками економістів, загалом ціна на газ у серпні зросла приблизно на 9% у порівнянні з липнем, а по тарифу «Річний» доведеться сплатити відразу більше на 59%.  Для бізнесу Нафтогаз пропонує ще три тарифні пакети, за якими ціна визначатиметься індивідуально, повідомляють в компанії.
 
ГК Нафтогаз України
 
«Велике діло» – рекомендований місячний обсяг споживання газу  від 100 тис. куб. м.;
«Зручний бізнес» – від 10 до 100 тис кубометрів;
«Все включено» – до 10 тис куб. м.