Новий будинок великої родини зелених мартишок з Харківського зоопарку

30.11.2020 12:29   -
Автор:
У великій родині приматів Харківського зоопарку чергові входини. Цього разу свій новий будинок почали обживати вихідці зі Східної Африки – зелені мартишки, які отримали свою назву завдяки, так би мовити, "шапочці" зеленого кольору на голові. У природі ці примати живуть у саванах та на узліссях лісів Африканського континенту. Через свій невеликий розмір у цих приматів у дикій природі багато ворогів. Звичайно, в умовах зоопарку ніяких загроз у них немає, проте пильності мавпи не втрачають. У своєму новому вольєрі, частині експозиції Гондвана, вихованці зоосаду відчувають себе наче риба у воді та знайомляться з кожним метром своєї нової домівки. 
 
Єлизавета Ткачова співробітник Харківського зоопарку
 
Зелені мартишки ведуть деревний спосіб життя, разом з тим мавпи часто спускаються на землю в пошуках їжі і чудово бігають по ній. Все це ми врахували, створюючи нові апартаменти, площа яких разом з зоологічними відсіками становить 89 квадратних метрів.У вольєрі розміщені багаторівневі дерев’яні майданчики, полички, гроти, дерева і гілки. Різноманітні  гамаки, канати, драбинки та автопоїлки. Сам вольєр оброблений багаторівневим скульптурним бетоном, який створює імітацію скель.
 
Вольєр має 2 перегонки, додає Єлизавета Ткачова, тож у літню частину своїх апартаментів примати будуть переміщатися по свого роду шиберам, які працюватимуть автоматично.
 
Єлизавета Ткачова співробітник Харківського зоопарку
 
Звичайно ж, такій енергійній та активній сім’ї у складі 15 особин -  новий, просторий вольєр, де є можливість полазити, побігати і пострибати дуже сподобався. Трохи освоївшись, примати почали вивчати і випробувати різноманітні системи збагачення середовища, з великим інтересом оглядати свої нові володіння і спостерігати за тим, що відбувається поза вольєром через вітринне скло. Процес адаптації займе певний час, але вже зараз можна з упевненістю сказати, що тут наші зелені мартишки точно не занудьгують і завжди знайдуть, чим себе зайняти.