Нові житлові мікрорайони та бомбосховища – що чекає Харків після перемоги (відео)

13.03.2023 16:45   -

Харків майже повністю оговтовся після останнього ракетного удару, зараз є світло, вода та опалення. Працює метро та курсують автобуси. Наразі у мегаполісі проживає близько одного мільйона ста тисяч жителів. Це, констатує мер міста Ігор Терехов, вдічі менше аніж до війни. Люди працюють та живуть. Водночас комунальні служби продовжують активно реконструювати пошкоджені будинки. А от щодо знищених – тут, каже очільник Харкова, роботи дуже багато.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Зараз десь 150 тисяч харків’ян без даху над головою і це жахливо. Але ми не зупиняємось, ми працюємо ми відновлюємо інфраструктуру міста, відновлюємо пошкоджені будинки – це і Північна Салтівка. Це район ХТЗ, це район П’ятихаток і усі райони міста Харкова, бо у місті немає жодного району в якому не було б зруйнованих житлових будинків, немає жодного району в якому б не було пошкодження інфраструктури, тому працюємо для того, щоб відновлювати – не зупиняємось. Працюють наші будівельні компанії, працюють наші комунальні служби. Тримаємось і будемо триматись далі, до нашої перемоги.

І вже зараз, незважаючи на напружену ситуацію у місті, муніципалітет продовжує розробку генерального плану відновлення Харкова. Проект створюється у співпраці з британським архітектором Норманом Фостером, який погодився створити детальний план відбудови та оновлення мегаполісу. Так, у проект закладено будівництво нових житлових мікрорайонів, які значно відрізнятимуться від тих, що вже існують у Харкові.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ці мікрорайони авжеж будуть відрізнятися в тих які є зараз у місті Харкові. Чому будуть відрізнятися? Вони будуть меншої єтажності, я маю на увазі десь 6-7 єтажів. Крім цього вони будуть обладнані підземними паркінгами, бо підземні паркінги виконують подвійне призначення – це для автівок харків’ян і мешканців житлових будинків, а аткож бомбосховища у випадку коли будуть обстріли.

Більше того, у нових мікрорайонах під час будівництва використовуватимуть енергозберігаючі технології. Це, каже мер Харкова, допоможе економити енергоносії та заощаджувати кошти, які можна буде вивільнити для соціальних потреб. Змінять і систему водопостачання – її у планах зробити більш локальнішою.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Будуть спеціальні скважини, які будуть подавати воду локально в мікрорайонах, тому якість питної води буде значно покращена. Знаете, дуже хочеться, щоб після нашої перемоги ми дуже швидко побудували Харків, відновили Харків і зараз я веду певні перемовини з інвесторами, з міжнародними організаціями, які заінтересовані в тому, щоб вкладати інвестиції у наше місто, у славетне місто, місто герой Харків.

ОСТАННІ НОВИНИ