Нові правила прописки і виписки

16.07.2020 14:19   -
Автор:
Згідно з Законом України про свободу пересування і вибір місця проживання, кожен громадянин України чи іноземець, який постійно або тимчасово мешкає в країні, повинен зареєструвати своє місце проживання. Зараз в Україні діють нові норми прописки і виписки. Тож, куди звертатись, в який термін, і чи можна взагалі жити без прописки  – відповіді у правилах реєстрації. 
 
Раніше пропискою і випискою займався «паспортний стіл» Державної міграційної служби України. Тепер же ці повноваження у містах перейшли до органів місцевого самоврядування і Центрів надання адміністративних послуг. В сільській місцевості  функції покладені на виконавчі органи сільських та селищних рад. У районах, де відсутні такі органи, обов’язки з реєстрації громадян виконує сільський голова. Згідно зі змінами у законодавстві, людині, яка знялась з реєстрації дається місяць, щоб прописатись за новою адресою. Раніше цей термін становив всього 10 днів. Прописка також може відбуватись одночасно  з випискою, за умови вчасного надання  всіх потрібних документів.
 
Кабінет міністрів України
 
При поданні документів на прописку/виписку з квартири через Центр надання адмінпослуг, датою реєстрації місця проживання за новою адресою є день отримання органом усіх потрібних документів. Таким чином, терміни реєстрації через ЦНАП можуть різнитись, але не перевищувати 30 днів. За порушення терміну, несвоєчасну реєстрацію передбачена адмінвідповідальність.
 
Процедура виписки і прописки призовників та військовозобов’язаних містить необхідність зняття з обліку у військоматі і взяття на облік за новою адресою у термін не пізніше семи днів. Щодо прописки дітей, які досягли чотирнадцяти років, то для них діють тіж правила, що і для дорослих. Змінити реєстрацію чотирнадцятилітнього підлітка без його згоди і присутності неможливо. А от щодо прописки малолітніх дітей, то тут є деякі відмінності. Реєстрація дітей до 14-ти років може бути здійснена виключно за місцем проживання одного з батьків. 
 
Кабінет міністрів України
 
У випадку, якщо батьки прописані за різними адресами, то реєстрація дитини з одним із батьків проводиться з письмової згоди другого. Згода не потрібна, якщо місце проживання дитини визначає суд. Зверніть увагу: з 2020 року дитина молодше 14 років може бути прописана через інтернет за допомогую веб-портала держпослуг «Дія».
 
А от для прописки немовляти надається три місяці з дня його народження,  і зараз, до речі, ця процедура суттєво спрощена.
 
Кабінет міністрів України
 
Документи на прописку новонародженого можуть надаватись батьками через РАГС під час реєстрації дитини, або через органи соцзахисту при оформленні допомоги. У великих містах України прописати немовля можна в онлайн-режимі через електронний сервіс «Є-Малятко».
 
Чи можна в Україні жити без реєстрації? Відповідь проста: відповідальність за проживання без реєстрації передбачена ст. 197 КУпАП і тягне за собою попередження. 
 
Кабінет міністрів України
 
Штраф за несвоєчасну реєстрацію чи її відсутність у дорослих  і дітей накладається лише у випадку повторного скоєння правопорушення. Якщо дитина ніде не прописана, відповідальність несуть батьки.
 
Таким чином, жити без прописки в Україні можна, але це – незаконно, і є адміністративним правопорушенням. А от відсутність прописки у призовника вкликає велику кількість проблем і призводить до порушення військового обліку і може, до речі, каратись кримінальною відповідальністю.