Новая украинская школа: какие изменения ждут первоклассников в новом учебном году?

28.03.2018 16:00   -
Автор:
В Харкові пройшов освітній форум. Головною темою форуму стала реформа нової української школи. Згідно з нею першокласники з нового навчального року будуть навчатися 12 років. І як кажуть вчителі – учасники цього форуму, учбова програма нової української школи буде відрізнятися від попередніх програм, але як само ще і вони, кажуть, не зовсім розуміють. 
 
Наталія Єфімова вчитель
 
Программа новая, программа интересная, очень много в ней проектов, в ней немножечко изменены предметы, которые были, то есть меняются названия, появляются интегрированные предметы. Первое, что я думаю, что основное нововведение в этой программе – это то, что больше ориентирована на то, что дети должны быть счастливыми. 
 
Також на форумі були присутні закордонні колеги – це представники з 11 країн. Вчителі та директори приїхали, щоб розповісти про власний досвід у навчанні й також дати деякі поради.
 
Ари Покка директор школи у Фінляндії 
 
Я думаю, що директори, вчителі – це саме ті люди, які готові змінити цю систему. Вони можуть запропонувати щось нове, що може змінити. Я відвідав багато шкіл, звичайно не всі і я побачив, що ваші учні та студенти можуть та мають бути більш активними, і вчителі – це саме ті люди, які мають допомогти учням стати більш активними і виконувати свої ролі. Моя головна порада українській освіті взгагалі не копіювати інші системи, а розвивати свою і думати над своєю. 
 
Та реформа таки триває і її впровадження буде поетапним. Цьогоріч программа нової української школи стосується лише першокласників. Далі планують реформувати середню, а потім й старшу школу до 2029 року. 
 
Юлія Павіченко головний координатор форуму
 
Реформа идет и к этим изменениям нужно быть готовыми, к каким именно изменениям, ну это процесс, понимаете, и он будет достаточно долгим и не нужно ждать изменений прямо сейчас каких-то результатов, но реформа идет.