Новая система телезнаков

17.11.2012 20:53   -
Автор:

Зелений кружечок, жовтий трикутник та червоний квадрат – у минулому. Нинішні телезнаки для захисту дітей та людей зі слабкою психікою від шкідливого контенту є неефективними, кажуть фахівці в Нацраді з питань телебачення, адже вживаються не за правилами. Нова система сортуватиме телепродукт чітко за жанрами та категоріями. Зокрема кіно, в яких містяться сцени вбивства, жорстокості, зображення смерті та катастроф, пропонують замінити піктограмами із зображенням кулака або людини, що знаходиться всередині мішені. Фільми жахів позначатимуть картинкою гарбуза – атрибутом свята ХелоуІна. Кіно з елементами еротики – гендерними символами, демонстрацію вживання наркотиків – листом маріхуани.

Олександра Суфіянова кореспондент

-За новим проектом, в лівому нижньому кутку екрана глядач побачить два кола. Одне з яких вказуватиме на вікове обмеження. Наприклад, шість, дев'ять, дванадцять, шістнадцять років. В іншому буде знаходитися піктограма із зображенням шкідливого контенту.

У тому, що нова система телезнаків має право на життя, впевнені і психологи. Але, кажуть вони, перед тим, як застосовувати її, необхідно довести, чим вона інтуїтивно зрозуміліша та ефективніша, ніж нинішня.

Володимир Коростій психолог

– Для того чтобы сделать их интуитивно понятными их нужно не просто придумать, а собрать такую фокус-группу, показать эти знаки и спросить, что, как вам кажется, они обозначают, и все станет ясно, насколько люди разных возрастов, культурных слоев понимают то, что им предлагают как не вербальную информацию

Другий бік цієї проблеми – хто буде вирішувати,  в якому матеріалі ставити цей знак. Чи не вийде так, що гарному фільму привласнять неточну позначку. В Нацраді переконують – помилок не буде, адже процес маркування автоматизують. Ту чи іншу піктограму фільму надаватимуть експерти тільки за допомогою комп'ютерної програми. До нової системи маркування в суспільстві ставляться неоднозначно. Одні кажуть, що вона є легкою та зрозумілою.

Юлія Позднякова студентка

-С другой стороны их проще интерпретировать, чем квадратики и кружочки зелененькие, в общем, мне кажется, это более удачное решение, так проще определить, какая программа идет и каккие фильмы там будут показываться по этому телеканалу в определенное время.

 Інші, впевнені, вона, як і нинішня не захистить дітей та людей із слабкою психікою від неякісного телеефіру.

Олександр студент

-Не, если честно, мне кажется, не защитит, потому что если ребенок захочет посмотреть, он по-любому посмотрит, что ему надо, и никакие значки там не помогут.

Нова система телезнаків буде затверджена до кінця року, а наступного буде протестована на одному з державних телеканалів.