Нова регіональна диспетчерська та нові реанімобілі для служби екстреної медичної допомоги

03.01.2013 18:23   -
Автор:

Сергій Мащенко останні два роки – лікар реанімаційної бригади. Саме йому доведеться працювати на новому обладнанні, яким оснащено спецавтомобілі служби екстренної медичної допомоги.

Сергій Мащенко лікар бригади інтенсивної терапії і реанімації

-Эмоции конечно переполняют. По оборудованию мы видим прекрасные кардиомонитор, который делает сатуляцию давление, пульс и кардиограмму. Есть аппарат ИВМ, переносной аппарат,. который можно использовать как в машине снять, так и дома. Имеется блок ИВЛ, когда человек нуждается в обширном кислороде, подключается маска и человек дышит кислородом. 

Медики зазначають, ці автомобілі повністю підготовлені для забезпечення екстренних виїздів і надання медичної допомоги хворому як на місці, так і під час транспортування на далекі відстані. Закуплені реаніамобілі будуть обслуговувати як місто,так і райони області. Втім, за словами заступника губернатора Ігора Шурми, автопарк служби екстреної медичної допомоги  необхідно оновлювати інадалі.

Ігор Шурма заступник голови Харківської облдержадміністрації

-Автомобілі, які сьогодні є у нас в Харківській області, вони на 90% вже потребують заміни. Без сумніву, розраховуємо на отримання з бюджету коштів, які будуть використані лише на одну ціль – закупівлю спецтранспорту для екстренної медичної допомоги.

З першого січня служба екстренної медичної допомоги запрацювала як єдина самостійна структура, що буде обслуговувати всю область. Тепер ВСІ виклики прийматимуть в одній регіональній диспетчерській. І вже звідси іноформація надходитиме до служби евакуації, де і будуть розподіляти автомобілі на виїзди.
 
Богдан Федак головний лікар обласної клінічної лікарні

-Служба екстренної медичної допомоги має одну дуже важливу річ. Вона є екстериторіальною. Ми сьогодні не говоримо про місто, про область, ми говоримо про єдине ціле, про цілий регіон. І ця служба має справлятися з цілим регіоном і забезпечити доїзд як в Харків достатньо швидко, так і в самому найвіддаленішому куточку області.

До 10-ти хвилин у великих містах, до 7-ми у райцентрах і до 20-ти в сільській місцевості – такий визначено термін доїзду на виклик. І це цілком реально, переконані фахівці. Система GPS-навігації, якою обладнано службу екстреної медичної допомоги, здатна відслідковувати пересування спецавтомобілей і  направляти на виклик найближчий. Така схема роботи вже понад 4 роки діє у місті Харкові і повністю себе справдила. Тож цей досвід обіцяють впровадити і по всій області.   

Анжела Сушко, Ярослав Кононенко, Харьковские Известия.