Німеччина виділить 5 мільйонів євро на відбудову. Подробиці засідання Європейської економічної комісії ООН

21.02.2023 20:21   -

Як триває реалізація пілотних проєктів, останні новини та подальші кроки. Усе це обговорюють на зустрічі робочих груп Європейської економічної комісії ООН, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та мерів Харкова і Миколаєва. Саме ці міста, кажуть учасники, стали справжніми форпостами в перші дні російського вторгнення. Адже Харків стримав ворога на сході, а Миколаїв зупинив окупантів на півдні.

ПАОЛА ДЕДА ДИРЕКТОР ВІДДІЛУ ЛІСІВ, ЗЕМЕЛЬ ТА ЖИТЛА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМІСІЇ ООН
Ми наближаємося до сумної річниці повномасштабної агресії. Війни, яка завдала жахливих збитків. І от Харків та Миколаїв постраждали найбільше. Їхня інфраструктура, водопостачання, електропостачання, інтернет, – ці важливі для життя функції були зруйновані.

Саме тому, кажуть учасники зустрічі, мають допомогти цим містам із відбудовою. У свою чергу мер Ігор Терехов зазначає: вже розробляють генеральний план міста. Над ним працюють спільно з британським архітектором Норманом Фостером, міжнародними та місцевими фахівцями.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
На сьогодні ми вже маємо попереднє концептуальне бачення розвитку міста Харкова як міста майбутнього з новітніми інноваційними технологіями в усіх сферах життєдіяльності міста. Усі експерти до сьогодні працювали на безоплатній основі, але ми розуміємо, що така важлива і складна робота повинна бути фінансована, підтримана. Тому я дуже сподіваюсь на підтримку міжнародних партнерів.

У свою чергу представники засідання з Німеччини запевняють: готові брати участь у реконструкції міст. У тому числі – підтримають і фінансово.

ЙОХЕН ФЛАСБАРТ ДЕРЖАВНИЙ СЕКРЕТАР ФЕДЕРАЛЬНОГО МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ТА РОЗВИТКУ НІМЕЧЧИНИ
Ми зараз повідомляємо, що вже готові передати 5 мільйонів євро для цих проєктів і нам дуже цікаво і приємно побачити, що ви проробили велику роботу. І хочемо, щоб всі, хто може бути корисним, щоб ми долучили їх до цих команд. Отже, ми даємо «зелене» світло й готуємо фінанси для того, щоб ці проєкти були успішними.

Ігор Терехов акцентує: будувати плани щодо відновлення міста необхідно вже зараз. Адже так вдасться швидше та ефективніше знайти партнерів та інвесторів. До того ж, харків’яни також мають бути впевнені у своєму майбутньому, залишаючись у місті-герої.

ОСТАННІ НОВИНИ