Несанкціоновані повідомлення шкодять. В Міноборони нагадали, хто може оприлюднювати новини з фронту

16.01.2023 18:37   -

Несанкціоновані повідомлення шкодять! Оголошувати новини з фронту можуть лише уповноважені відомства, зазначили у генштабі.

Нажаль, зараз чимало людей, публікуючи заборонену інформацію, намагаються використати високий інтерес ,наприклад, до теми боїв за Соледар та встигнути заробити на цьому популярність чи гроші. І тим самим завдають шкоди і ЗСУ, і Україні.

За статтею 114-2 ККУ злочином є публічне оприлюднення інформації про:

  • рух;
  • переміщення;
  • розташування військ ЗСУ.

Тобто інформацію на кшталт: “взяли місто під контроль, залишили місто, знаходяться у такій-то частині міста, відійшли з такої-то частини у таку тощо”, не можна публікувати якщо вона не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом чи Міноборони, або іншими уповноваженими державними органами, пояснюють у генштабі.

Так, оприлюднювати інформацію про рух, переміщення, місцезнаходження наших військ мають право лише:

  • президент України;
  • міністр оборони;
  • головнокомандувач;
  • начальник Генерального штабу;
  • спеціально уповноважені особи Міноборони та Генштабу.

Публічна інформація всіх інших осіб неофіційна і не верифікована Генштабом, зазначила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

У генштабі також наголосили, що цивільні особи, крім названих вище президента та міністра оборони не володіють жодною інформацією про актуальність подій на фронті.

ГАННА МАЛЯР ЗАСТУПНИЦЯ МІНІСТРА ОБОРОНИ УКРАЇНИ
Інформація уповноваженими особами оприлюднюється з урахуванням не лише оперативної обстановки, а й наших військових планів. Цивільні особи не знають цих планів і тому не розуміють контекст, в якому подають фрагменти інформації, що стали їм відомі. Чим завдають шкоди нашій обороні.

Тож військові закликають усіх представників ЗМІ, блогерів і активних користувачів соцмереж, публікувати лише санкціоновану інформацію з посиланням на офіційні державні джерела.

ОСТАННІ НОВИНИ