Неработающих злостных неплательщиков алиментов хотят устроить на работу

28.03.2018 14:19   -
Автор:
Два місяці роботи змін в законодавстві дали свій результат. Більше 30 мільйонів гривень – на користь дітей і понад 11 000 тисяч постанов суду про заборону виїзду за кордон, користування водійським та мисливським посвідченнями. І це тільки в Харківській області. Сьогодні Мін'юст відзвітував про виконану роботу з боротьби зі злісними неплатниками аліментів. У регіон приїхала зі столиці мобільна група з перевіркою як працюють державні виконавці в місті і районах області.
 
Геннадій Мазур головний представник Департаменту державної виконавчої служби, керівник робочої групи з ліквідації заборгованості по аліментах
 
Спостерігаються сплати боржниками таких сум як 10, 15, 20, 25 тисяч одними платежами. Тобто є докази, це квітанції, які знаходяться в матеріалах виконавчих проваджень. Це говорить про те, що все ж таки до боржників почало доходити – ти не поїдеш за кордон відпочивати, не будеш вести розкішний спосіб життя, або не підеш полювати – ти маєш платити ці аліменти. Тобто ми бачимо тенденцію до покращення, це дає свої плоди на краще. 
 
Є батьки, кажуть в Мінюсті, які сплачують гроші добровільно, є які вже після винесених постанов. Протє є і така категорія боржників, які не мають можливості розрахуватися, бо не працюють.  
 
Тетяна Єгорова начальник Головного територіального управління юстиції в Харківській області
 
Тобто у нас є 2 шляхи вирішення цього питання з цими боржниками. Перше – суспільно корисні роботи, і насьогодні вже є рішення судів по цим боржникам і вони будуть виконувати ці суспільно корисні роботи. Але там недостаня заробітна плата, щоб погасити заборгованність, що накопичувалась роками. Є інший шлях – працевлаштовувати цих боржників. На привеликий жаль, вони самі не хочуть працевлаштовуватися, кажуть, що роботи немає, але насьогодні маємо статистику, що є місця робочі і можливо наші дії державних виконавців будуть спонукати їх йти та працевлаштовуватись. 
 
У центрі зайнятості обіцяють влаштувати будь-якого боржника з аліментів. Наразі є понад 19 000 вакансій. Головне, було б бажання працювати.
 
Ірина Шатило начальник відділу працевлаштування Харківського обласного центру зайнятості
 
И токари на заводы, слесари очень востребованы в разных направлениях. Врачи востребованы в медицинской сфере. Нужны швеи от 8 000 гривен. Рабочие специальности – от 8 000 гривен может заработать человек. Водители троллейбусов, трамваев, электрогазосварщики. Менеджеры по разным направлениям. Продавцы, кассиры в супермаркеты. Так что, уважаемые алиментщики, если вам нужна работа, чтобы заплатить алименты своим детям – приходите в службу занятости и мы вам найдём работу. 
 
Якщо і після цього у неплатників аліментів не буде бажання йти влаштуватися як на роботу, громадську в тому числі, то в Мін"юсті обіцяють більш жорсткі заходи. Аліментників будуть саджати за грати.
 
Геннадій Мазур головний представник Департаменту державної виконавчої служби, керівник робочої групи з ліквідації заборгованості по аліментах
 
Мають згідно закону, якщо він не виконує ухвалу суду. Якщо постановив йому відпрацювати – громадські роботи, а він все рівно не виконує. То така міра покарання відпрацювання громадських робіт може бути змінена на тримання під вартою, але не більше ніж на 15 суток.