«Нельзя сдавать Коцабу. Еду в Ивано-Франковск». ВИДЕО

09.02.2015 13:45   -
Автор:

По словам жены Коцабы Ульяны, в течение шести часов в субботу, 7 февраля, работники СБУ обыскивали их дом.

"Затем Руслана "пригласили на разговор" в офис СБУ, где задержали на 36 часов. А позже ходатайствовали в суде про избрание меры пресечения", – рассказала Коцаба.

В воскресенье, 8 февраля, после обеда стало известно о том, что по решению Ивано-Франковсого горсуда, Коцаба будет сидеть в СИЗО два месяца.

Санкция статьи, которую ему инкриминирует предусматривает лишение свободы на срок от 8 до 15 лет.

Коцаба в конце января записал видео, в котором призвал мужчин отказываться от мобилизации, мол, она незаконна, поскольку не объявлена война. Видео пошло по интернету и многие начали ссылаться на него, отказываясь от мобилизации.

 

 

Журналист обнародовал бланк отказного заявления, которое предлагал подавать в военкоматы (позже юристы заявили, что такое заявление будет недействительным, поскольку мобилизация законна):

Я прошу не присылать мне повестку. Я четко знаю закон. Мне лучше от двух до пяти лет отсидеть в тюрьме за уклонение, чем погибнуть. Я отказываюсь идти воевать в этой ситуации, когда наши олигархи не изменили правила игры, и они только сейчас думают, где очередных 100 млрд найти на рефинансирование, скажем, своих приватных банков вместо того, чтобы подумать, каким образом смягчить этот социальный взрыв, который непременно будет весной

Арест журналиста вызвал бурную дискуссию в соцсетях. Мнения о задержании Коцабы диаметрально разнятся.

"Вести" публикуют подборку высказываний правозащитников, коллег Коцабы, политиков, а также других пользователей.

Тарас Чорновіл, политический и общественный деятель

"Відкрив фейсбук і як брудним вітром з сміттєзвалища війнуло. Тема Коцаби. Шановані мною люди як припечені кинулися вихваляти мерзотника, розповідати, який він неймовірний патріот, найбільший борець проти режиму януковича, а злочинна влада (сьогодніщня!) душить свободу слова.

Тож, по-перше: ніхто свободу слова не обмежував – Остап Дроздов щотижня робить на ЗІКу дуже подібні заяви й оцінки, але без прямих закликів і крім морального осуду нічого не зазнав. А Коцаба, нагадаю, лише в кількох реченнях першої заяви робив якісь оціночні судження й вислював позиції. Все, що йшло опісля – дуже добре відпрацьовані заклики з відвертим нагнітанням ситуації. Цілком свідомі заклики до громадян загалом і певних чітко визначених суспільних груп з метою зірвати мобілізацію. Якби все обмежилося заявою про власну відмову від мобілізації – був би незначний склад злочину. Але вся сукупність дій Коцаби, а це цілий ряд дуже вміло розкручених заяв і закликів, тягне на державну зраду. І нічого кривити ніжні носики. Все те, що він робить чітко вкладаєтьтся в логіку дій рашистських спецслужб. Ще раз нагадаю: не одна екзальтована заява, а чіткий план заходів з умілою медіарозкруткою.

Тепер для Богдана Скварона чи шанованої мною Тетяни Близнюк, які відразу ж вишукали, що Коцаба писав у прокуратуру проти влади Януковича через обрізаний на Новий Рік гімн чи брав участь у походах на Соловки (єдиний з червоно-чорним прапором). А знаєте, де об'явилися найрадикальніші члени і так радикального колись СНУМу – саме там, де й слід – у СДПУ(о), причому досить високо. Коцаба ніколи не був особливо знаковим журналістом чи діячем, тому помічав його дуже епізодично, але пригадую, що якісь повідомлення про причетність до "українського вибору" Медведчука були. Так це, чи ні – нині не суттєво – він уже скоїв значно гірше.

І зовсім останнє. Щодо дій СБУшників, які (о жах!) аж кілька годин проводили обшук у його квартирі з "двома маленькими дітками". Якщо не знаєте процесуальної складової – як і скільки проводиться обшук, складається протокол тощо, то не ганьбіться.

А турбує мене те, що замість серйозно розслідувати факти добре організованих акцій зі зриву мобілізації, які відбулися на дуже чітко визначених обмежених територіях (а це зайвий доказ організованості), СБУ обмежиться слідством проти третьосортної медведчуківської шестьори. Щоб не вийшло, як з Нелі Штепою, коли єдиним юридично доведеним сепаратистом в Україні виявилася типова "городская сумасшедшая".

Вадим Стахира

СБУ затримала жителя Івано-Франківська Руслана Коцабу, через антимобілізаційну діяльність. І правильно зробили! Не хочеш воювати? Не воюй! Нащо поширювати свою зрадницькі погляди серед населення? Це гра на руку ворога. Через таких от вишиватників наші хлопці не можуть дочекатися ротації, бо дехто підбурює людей ховатися від мобілізації. Я вже мовчу про те що ця людина брала участь у російських ток-шоу будучи явно не на стороні України.

Анатолий Шарий, медиаэксперт

Друзья, если вы по каким-то причинам полагаете, что я не знал об обыске и задержании Коцабы еще вчера, и именно поэтому бросаете мне ссылки, то вы ошибаетесь.

Несколько дней назад, я, рискуя своими источниками, сообщил об обыске, проведенном в больнице и допросах его врачей. Судя по тому, что Руслан, в отличие от тысяч людей, эту информацию не ретранслировал в публичном пространстве, равно как и учитывая то, что Руслан отказался от моего предложения донести его точку зрения до сотен тысяч людей, я полагаю, что арест для него неожиданностью не стал и он был к нему вполне готов. Тчк.

Valeriya Ivashkina

Журналиста Ruslan Kotsaba, подозреваемого в госизмене, оставили за решеткой на 60 дней.

Супруга и две красавицы-дочки этого замечательного человека два месяца не увидят папу, потому что СБУ нужна показательная порка несогласных с мобилизацией.

Я познакомилась с Русланом в Institute War and Peace Reporting, где мы повышали квалификацию как военные корреспонденты. Тогда я пошутила, что если будут штормить эсбэушники или франковская Диванная сотня, то пусть обращается, найдем ему секретную штаб-квартиру. Похоже, в моей шутке было больше правды, чем я сама ожидала.

Вот не могу понять: это такой сверхопасный преступник, что есть острая необходимость содержать его под стражей? Почему Всеволод Гончаревский, который добивал людей, прыгавших из горящего Дома профсоюзов, гуляет на свободе, а Руслан Коцаба сидит? Сегодня журналисту запретили ставить под сомнение справедливость проведения мобилизации в стране, в которой "нет войны". Завтра запретят рассказывать о хищениях новой власти, потому что это подрывает ее авторитет у скрутну годину (а ведь такие мысли уже высказывают, просто до госрегулирования пока не дошло).

У нас еще нет уголовной ответственности за призывы к срыву мобилизации. Антон Геращенко был так занят отловом участников мирного протеста в Мариуполе, что не успел пролоббировать его принятие. Куда ж мы катимся-то, а? Украина так сильно хотела убежать от России, что обогнула планету и попала прямо в сердце Мордора.

Нельзя сдавать Коцабу.

Еду в Ивано-Франковск.

Dmitry Raimov

Журналист из Ивано-Франковска Руслан Коцаба, один из ярых противников мобилизации, автор видео-обращения к Порошенку и "примера заявления" на отказ от мобилизации…

…арестован Службой безопасности за "государственную измену".

Ну что, всех рад приветствовать в новом авторитарном государстве в центре Европы. Я, что-то не припомню, чтоб "злочинна влада" арестовывала журналистов "Украинской правды" за скандальные расследования

Это финал, господа.

Алексей Симончук, журналист

Зачем искать и арестовывать Януковича и его прихвостней, зачем искать коррупционеров? Лучше давать им должности и возможность воровать дальше. Зачем наказывать продажных генералов и прокуроров? Давайте арестуем Ruslan Kotsaba. Сразу жизнь в стране наладится, зачем нам неугодные журналисты?

Александр Ройтбурд, художник

и вновь продолжается цырк. и сердцу тревожно в груди.

Можно с Ruslan Kotsaba не соглашаться, считать его дураком, истеричкой. Популистом. Я вот лично думаю шо он все-таки время от времени местами гонит. Но как мне кажется, из него такой же шпион как из меня китайский летчик. Впрочем, технология отработана, чё. Вот при товарище Берии всех расстреляли за то шо были шпионами. А потом самого товарища Берию расстреляли за то шо он был шпион. Потом всех шпионов реабилитировали. Кроме товарища Берии. Не потомушто он таки-да был шпион, а потомушто человек по итогу нехороший.

В общем, же суть не совсем в Коцабе, но этот шпионский маразм меня сильно напрягает. Дорогие товарищи чекисты! Может есть смысл товарища Коцабу на всякий случай выпустить? Если честно, в нашей прекрасной стране полно товарищей которых и вправду есть за что сажать, но как раз они прекрасно себя чувствуют.

Богдан Скаврон, редактор телеканала ZIK

у переддень дня незалежності у 2012 році востаннє поговорив із нині підозрюваним у державній зраді Ruslan Kotsaba, якого хоробрі франківські чекісти нарешті кинули до цюпи на півтори сутки.

Два з половиною роки тому в мене було три питання до респондентів: чи такої україни ми чекали? якщо не такої, то якої? що треба зробити, щоб вона стала такою, як треба?

Руслан Коцаба, провокативний журналіст, громадсько-політичний діяч:

"У далекому 1987 році у Львові, коли в Українській Гельсинській Спілці я розпочинав свою політичну кар’єру, навіть припустити не міг, що за чверть століття на території недодержави під назвою «Україна» буде керувати та ж сама комуністично-комсомольська кліка, проти якої ми тоді боролися, – хіба додатково озброєна продажними судами, мафіозними злочинцями і корумпованими «правоохоронними» органами. І справа навіть не в цій так званій бидло-еліті. Проблема у неможливості наповнити оболонку під назвою Україна реальним змістом. Якось незатишно відчувати холодок і паніку на серці, коли усвідомиш, що немає незалежної України. Бо немає незалежного Українця і саме звідси всі наші проблеми. Судитиму по собі. Я не почуваюся незалежним громадянином, я не сподіваюся на захист держави, я не вірю у демократичну зміну теперішньої бандитської влади на якусь адекватнішу і тому я свідомий того, що за рік-другий проекту колишньої партноменклатури під назвою «Україна» настане крах. Бо недостойними проголошена і ницими керована! Ну чесно – не вартує рагульське бидло, яке готове за 200-500 гривень продати свій виборчий голос, нормального захищеного життя у нормальній країні!

Боляче усвідомлювати, що найрозумніші та найініціативніші громадяни масово емігрують чи готуються емігрувати за кордон. Вони вже не повернуться сюди, в цей безлад і хаос. Страшно, що у моїх двох донечок нема гідного майбутнього на цій території. Сумно від цієї безперспективності…

Зазвичай пересічний український обиватель хоче того ж, що і обиватель у сусідній Польщі, Чехії чи Італії. Інше питання – якою ціною? Ось тут і проявляється наша трагічна відмінність, бо пересічний громадянин цивілізованих країн-сусідів у жодному разі не продаватиме свій голос у день виборів, коли вирішується його особиста доля і доля його держави на найближчі 5 років. І тому я стверджуватиму, що не скориставшись правом зміни влади демократичним, виборчим шляхом, ми, українці, змушені будемо знову брати зброю в руки, щоби щось змінити. Хоч це нас може знову відкинути у суспільному розвитку на десятиліття назад! Очевидно, що цієї "страшилки" можна уникнути, але шанси мізерні. Бо запити укрсучеліти до громадян і громадян до укрсучеліти взаємно примітивні. Влада і далі звично і безкарно хоче красти, а українці звично чекають чогось там "на блюдечку". А "блюдечка" не буде

Виктория Кокорина

Последние новости впечатляют.Коцаба в тюрьме, Ахметов и Ефремов на воле. Стесняюсь спросить, а мы уже переехали в Россию? Я как-то пропустила за выходные. Тогда бы уж огласили дословно, что можно писать, а что нельзя. И когда будут сажать за критику властей? Я думаю, скоро. Все критикующие в военное время будут "подрывать веру в армию", призывать к "незаконному свержению власти", "работать на врага" ( список бесконечен).Правовое государство, однако. Янукович слабак.

Тетяна Близнюк, правозащитник

Руслана Коцабу знаю давно. Він мій соловецький побратим. Ну є таке неформальне Соловецьке Братство – люди, які брали участь в експедиції на до Сандармоху і на Соловки. Як каже Василь Овсієнко – один раз поїхати – і все життя про це писати.

Да… ну, коли моя дочка (ще один соловецький братчик) посмажила яєшню, то мені сказали, шо соловки даром не минають.

Ви розумієте, що не в тому питання, правий Коцаба чи не правий у своїх висловлюваннях. Величезна цінність Руслана в тому, що він – людина, яка не боїться піти проти всіх, знайти собі проблеми, але сказати те, що він думає.

За це наразі його судять, а багато українських патріотів поспішили висловитись в тому дусі, що подєлом агенту Кремля, путінському провокатору.

Руслан – агент???? Ну тоді і я агент. І всі люди, які не ходять строєм – агенти.

Колись один поміркований дядько. Ну з тих, шо за Віктора Андрійовича, вербу і калину… Так от він мені казав, щоб я не записувала Коцабу у соловецьку експедицію, бо він провокатор.

На моє здивування пояснив, шо сказано ж було не брати на заходи в Росії ніяких інших прапорів ніж державний, а він взяв червоно-чорний.

Я кажу, шо ну і що?

Він каже: а я ж сказав, що ніяких партійних прапорів, щоб не було.

Я кажу: так а це шо, партійний?

Він: ну, не знаю, не треба цього, це провокація. Або, дивись, ідемо ми в Сандармоху, вкраїнська делегація, усі у вишиванках, свічки, калина, хлібина, вінки синьо-жовті… І тут твій Коцаба: "Слава Україні!"

Я: ну і шо?

Він: Ну нашо ці провокації?

Знову хочеться згадати слова пророка: "нема у світі тваринки, підлішої за переляканого націонал-демократа"

Сьогодні я хочу сказати: Я – Руслан Коцаба

Ирина Бережная, общественный и политический деятель

Страна, добро пожаловать в 1937!  Ночью, на основании анонимного доноса, провели обыск и задержали журналиста Ruslan Kotsaba. Инкриминируют "гос измену". Даже УК, идиоты, не читали. Призываю всех журналистов и просто неравнодушных объединить усилия и помочь Руслану!

Скакуны, не пойму одного, зачем вы памятники Ленину по всей стране валите, вы же самые достойные последователи большевиков?!

Помните, репрессии – излюбленный метод некомпетентных руководителей отвлекать внимание от ими же созданного хаоса!(с)

Volodymyr Yavorskyy, правозащитник

Мені особисто багато речей з того, що говорить Коцаба не подобаються… Але затримувати Ruslan Kotsaba з обвинуваченням у державні зраді – це радянський союз і переслідування за вільнодумство… будь-якому юристу очевидно, що про державну зраду в цьому випадку не може бути й мови…

Источник: Вести