Небезпечна спека: коти та собаки скаженіють від теплового удару

27.07.2012 21:54   -
Автор:

Переносити спекотну погоду тваринам ще складніше, аніж людям. Вони вкриті шерстю, та не пітніють. Коли стовпчик термометра зашкалює далеко за 30 градусів коти та собаки можуть почати поводити себе неадекватно, кажуть ветеринари. Деякі лікарі, навіть припускають, що тепловий удар може привести до агресивної поведінки. Щоб уникнути такого стану вихованця потрібно дотримуватися не складних правил.
 
Раїса Солошко лікар ветеринарної медицини

-Нельзя животное закрывать в помещении где нет проветривания, обязательно должно быть чтобы было движение воздуха. Нельзя животное оставлять в закрытой машине, часто очень даже 10 минут приводит к смерти. Может быть где-то стелить мокрую тряпочку, чтобы животное как-то охлаждалось. Может открывать двери в ванну где плитка, чтобы животное охлаждалось.

А от водні процедури кажуть лікарі треба проводити лише якщо тварина їх полюбляє. В іншому  разі це може тільки роздратувати його. Дотримуються такої ж думки і в харківському зоопарку. Не дивлячись на те що тут свій мікроклімат, від такої спеки у тінь сховалися навіть африканські жителі. Для слонів же збудували спеціальний душ. Коли вони хочуть – стають під лейку, спрацьовує автоматика та на нього ллється вода. Постійні ж водні процедури потрібні лише білому ведмедю, адже від природи він полюбляє холод.

Олексій Григор'єв директор харківського зоопарку

-Когда уж очень жарко, когда столбик термометра зашкаливает за 40 градусов, тогда у нас включается ледогенератор в помещении медвежатника и мы генерируем в большом количестве лед, которыми мы обкладываем животных или добавляем его в бассейн или смешиваем его с пищей. А здесь у каждого животного свой путь.

Інші ж тварини рятуються від спеки як можуть – кабани виривають собі ями, вовки ховаються у спеціально збудованому гроті. У зоопарку лише допомагають звірям створити собі прохолодні  умови. До речі саме завдяки цьому, кажуть працівники зоосаду, тварини у них живуть на третину довше, аніж в природних умовах.