Не дайте мені померти, в мене двоє дітей – історії з лікарні про постраждалих від вибухів харків’ян (відео)

01.09.2022 16:43   -

Постраждалим від обстрілу в центрі Харкова надають всю необхідну медичну допомогу. Містяни отримали поранення 30 серпня, в цей день рашисти гатили самохідною артилерійською гарматою «Піон» по Саржиному Яру, житловому будинку та дитсадку. П’ятьох постраждалих доставили в одну з лікарень Харкова. Вихователька дошкільного навчального закладу Наталя згадує, як в дитсадок прилетів снаряд.

НАТАЛЯ ВИХОВАТЕЛЬКА В ДИТСАДКУ
Я просто понесла сміття, яке зібрала, назад йшла, почула вже як вибух був, я злякалася, побігла на сходи, вони ще цілі були і мені вже ногу прострелило. Допомоги просила, говорила, не дайте мені померти, а то в мене двоє дітей маленьких. Я не очікувала, це зовсім не воєнна територія, я чула поруч люди загинули, я дуже співчуваю сім’ям їхнім. Мені сказали, що я в сорочці народилася.

Колега Наталі отримала легкі поранення, тож її вже виписали з лікарні. Нині стан всіх пацієнтів, які ще перебувають в медзакладі, оцінюють, як задовільний. Хоча з початку одна з постраждалих могла втратити ногу, як би їй вчасно не надали допомоги. 85-річна Олена отримала травму біля свого будинку.

ОЛЕНА
Я – дитя войны, я помню как Харьков освобождали в 1943 году. Я как раз пошла в школу. Это бандитизм сплошной. Ну, вот, пожалуйста, недалеко. Я отошла ровно на пять шагов от своего дома. Травма – вот нога. Они у меня обе пострадали, я хожу с палкой и, конечно, далеко от дома я не ухожу, я около дома и вот такое получилось. Меня спасла моя внучка, если бы она не вышла из соседнего дома, я не знаю, как бы, она успела наложить жгут, она вызвала скорую, достали в больницу, просто все было оперативно очень.

КОСТЯНТИН ВИКОНУВАЧ ОБОВ’ЯЗКІВ МЕДИЧНОГО ДИРЕКТОРА ЛІКАРНІ
Всі без винятку цивільні особи і деякі з них навіть люди похилого віку, ті, хто був вдома або хтось був поруч з будинком.

Піздно вечорі 30 серпня рашисти обстріляли ще один район Харкова, снаряди поцілили в житловий будинок. З місця до цієї ж лікарні госпіталізували ще двох поранених.

ІВАН ЛІКАР
З приводу двох пацієнток, вони теж поступили після обстрілів, посічення м’яких тканин, ніг, обличчя, рук. Після того, як вибуховою хвилею розбило скло в їхній будівлі.

Серед цих двох пацієнток і 81-річна Віра. Вона зі Старого Салтова, жінка каже, в рідному селищі залишалося 13 людей, доводилося сидіти в підвалі, без світла та їжі. Тому у травні пенсіонерка перебралася до Харкова.

ВІРА
Я ж спала, это было ночью, бахнуло, трахнуло. Слышу, она кричит, давай бегом. Ну, давай, так давай. Оно уже всё полетело, все окна и всё. И по стеклу, по полу стекло и всё на свете. Потом нас вытащили пожарные на улицу.

Під час обстрілу центральної частини Харкова 30 серпня загинули 4 людей, ще одна жінка померла в лікарні від важких травм.