Навіть встановлення діагнозу COVID-19 не є прямим показом до застосування антибіотиків – МОЗ

01.12.2020 13:34   -
Автор:
Антибіотики призначаються лише тоді, коли є переконливі докази того, що до вірусної інфекції приєдналася і бактеріальна. Тому, самопризначення препаратів, а тим більш в цілях профілактики, зазначають фахівці, недопустимо. Адже їхнє безконтрольне застосування може призвести до непоправного, коли вони не приноситимуть очікуваного ефективного результату лікування. 
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України 
 
Сьогодні в нас чергова загроза – формування антибіотикорезистентності. Загроза, яка показує, що у разі безконтрольного використання антибіотиків людство може втратити такий неоціненний ресурс, такий як антибіотикотерапія. Це може поставити крах на розвитку нашої медицини. Сьогодні антибактеріальні препарати не діють і не активні на вірус. Тому навіть встановлення діагнозу COVID-19 не є прямим показом до застосування антибіотиків. 
 
І ще одна загроза, про яку попереджають у МОЗ – це можливість спалахів інших інфекційних хвороб і це в той час, коли і так вирує епідемія коронавірусу. Тож вкотре зазначають, що імунопрофілактика єдиний спосіб запобігання розповсюдження тих інфекцій, які є вакцинокерованими. Тому тут, кажуть, антивакцінальні настрої, просто недоречні.   
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України 
 
В Україні є обов'язковою вакцінація проти 10 інфекційних хвороб. Норма, коли без щеплень, які передбачені Національним календарем щеплень не будуть допускатися діти до дитячих садочків і шкіл, ця інформація також давним давно врегульована в 12 статті Закоу України "Про захист населення від інфекційних хвороб". Також Верховний суд України своїм рішенням від 17 квітня 2019 року чітко визнав, що вакцінація обов"язкова в Україні, а не вакцінованим дітям не можна відвідувати дитсадок. 
 
А ще у МОЗ ініціюють і ряд нововведень, зокрема на законодавчому рівні хочуть урегулювати призумпцію згоди на проведення щеплення. Тож у разі відмови батьків вакцінувати свою дитину їм доведеться написати відповідну заяву і після того як їх ознайомлять з усіма ризиками, які існують через відсутність щеплення, відповідальність за можливі наслідки недуги буде покладено виключно на батьків. Крім того у міністерстві планують збільшити перелік інфекційних хвороб, що потребують обов'язкової вакцінації. І до 10-ти вже існуючих додати ще одну – пневмококова інфекція.