Наслідки та їх ліквідація. Тиждень після вибуху у шістнадцятиповерхівці на Московському проспекті

22.12.2012 23:38   -
Автор:

Відразу на місце трагедії прибули кілька бригад МНС і карет швидкої допомоги. За кілька хвилин всі люди були евакуйовані з будинку. Для них розгорнули пункт обігріву в 72 школі, яка знаходиться неподалік. Людей зареєстрували, нагодували і надали тимчасове житло в двох готелях. Всіх опитали слідчі. Перша версія – причиною вибуху став газовий балон, що знаходився в квартирі на десятому поверсі.

Вадим мешкає в квартирі на 16 поверсі будинку 248-Г по Московському проспекту

-Взрыв был неслабый. Я помню, что искры, дым, мел вот это всё летало.

Валентина мешкає в квартирі на 8 поверсі будинку 248-Г по Московському проспекту

-И сразу раз, всё вот засверкало и стёкла все полетели и двери все. Двери вот так вот (показывает как погнуло двери) Вообщем у нас всё насквозь.

На місце вибуху прибув особисто мер Харкова Геннадій Кернес.

Геннадій Кернес  Харківський міський голова

-Мы уже знаем кто этот дом строил, мы знаем проектанта, проектант уже ждёт нас, чтобы мы встретились. И соответственно у нас будет проектная документация, мы всё изучим, проведём ряд экспертиз после этого мы уже можем говорить всё в полном объёме и объективно. Сейчас мы видим, что произошло несчастье и есть погибшие.

Вже наступного дня у понеділок мер зустрівся з мешканцями постраждалого будинку. Міський голова Геннадій Кернес розповів, що Президент вже розпорядився розібратись із ситуацією та забезпечити людей всім необхідним.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Вы получите поддержку материальную, помощь материальную. Все будут обеспечены и медикаментами, и помощью и так далее. Мы сейчас начинаем работать с вами уже индивидуально, с каждой семьей.

Геннадій Кернес дав доручення в найкоротші строки закрити вибиті вікна та двері, щоб зберегти будівлю.

Сергій Євель директор підрядної організації

-Тридцать седьмая, тридцать восьмая квартира- перегородки упали. Наружные панели тоже вышли из нормального зафиксированного положения, которое тоже надо ставить на место или демонтировать.

За два дні – розпорядження виконано.

Віктор Власов начальник управління інженерної інфраструктури Департаменту комунального господарства

-На сегодняшний день уже закрыты контура, попадание холодного воздуха с улицы уже не происходит, поэтому работы продолжаются.

Поки будівельники намагаються зберегти сам будинок, лікарі борються за життя людей.

Ігор Бескровний кореспондент

-Тринадцятирічна дівчинка, яка постраждала під час вибуху житлового будинку по проспекту Московському, 248-Г наразі знаходиться ось за цими дверима – в реанімації. У дитини 60 відсотків опіків шкіри. Найбільше постраждали руки, тулуб та обличчя.

До дитини, в опікове відділення, нікого зайвого не пускають, лікарі бояться за психіку дівчинки. Кажуть, вона все пам'ятає, але ось про те, що трапилося з її мамою не знає.

Аслан Цогоєв завідувач опікового відділення лікарні швидкої та невідкладної допомоги

-Мы пока от этого вопроса уходим, нельзя, чтобы она об этом знала. Потому что это потом будет тяжело отражаться на дальнейшем лечении.

Лікарі кажуть, зараз дитина у свідомості. Самостійно їсть та робить перші кроки по палаті. Якщо стан здоров’я буде стабільний, через кілька днів можливо проведення першої операції з трансплантації шкіри.  Крім дівчинки у лікарні також ще перебувають двоє постраждалих від вибуху – чоловік і жінка. У пацієнта компресійний перелом хребта, але лікарі кажуть, ходити згодом чоловік зможе. Дещо складніше ситуація з жінкою.

Андрій Соцький хірург відділення політравми лікарні швидкої і невідкладної допомоги

-Пострадавшая 34 лет, она находится в реанимации политравмы с диагнозами комбинированнная травма – ожоги пламенем верхних конечностей, верхней половины туловища и лица. Так же у неё имеется закрытый перелом ладыжки голени и множественные ушибы и ссадины тела.

У четвер Харків простився із загиблими в результаті вибуху будинку на Московському проспекті.

По загиблих відслужили прощальний молебень у Свято-Покровському храмі. Попрощатися прийшли десятки людей. Рідні, сусіди по будинку і навіть люди, які не знали цю родину.

Поховали матір, двох дочок та онука на 18 кладовищі.

І під час служби і під час самого похорону батько до трун не підходив.  

Володимир Сургай батько

-Простите дорогие все, кому я доставил беспокойства. принимайте мои поклоны. Я не знаю как у вас попросить прощения, но многие я знаю даже если подойти к дому облить себя бензином и сжечь многие меня не простят. Поэтому я думаю смысла в этом нет. Незнаю как и перед кем попросить прощения. Я никому не могу что-то подойти сказать, потому что меня сейчас никто не поймёт.

Наразі чоловік знаходиться під слідством. З’ясування всіх обставин події триває, правоохоронці мають поставити остаточну крапку у цій справі.